De Honda van Alonso kwam na zijn indrukwekkende adrenalinevlucht op zijn kop terecht. De coureur kon uit het wrak kruipen, maar dat was waarschijnlijk niet gelukt als de nieuwe halo op zijn auto zat. De tegenstanders van de het systeem stonden dan ook direct op de barricaden om te schreeuwen over de gevaren van de nieuwe veiligheidsmaatregel. Niets van waar, zo oordeelt Alonso's teamgenoot Jenson Button.
"Hij kwam ondersteboven terecht bij zijn landing en de halo zou hem dan geholpen hebben", zo betoogt Button. "Met de halo zou hij een minder grote impact hebben gehad op zijn helm." Ook het argument dat Alonso met de halo niet uit zijn auto kon klimmen, veegt de racer met de nieuwe vriendin resoluut van tafel. "Het was voor hem niet nodig om uit de auto te komen. Er is meer kans dat je hoofd iets raakt tijdens de crash dan dat je iets overkomt als je op zijn kop ligt." Alonso had volgens Button maar gewoon even in de auto moeten wachten. "Ik denk dat het beter is met het halo-systeem. Ze hadden de auto weer moeten omdraaien om hem eruit te krijgen. Dat duurt iets langer, maar dat maakt niet uit, want hij is in orde."
De crashtestdummy van Australië hield zich op de vlakte over het onderwerp. "Ik kon nu vrij makkelijk uit mijn auto klauteren. Ik weet niet of de halo hier een verschil had gemaakt", verklaart Alonso. "Dit is iets dat bekeken en getest moet worden."
De felle discussie heeft overigens geen enkele invloed op de komst van de overkapte cockpit. Die beslissing is al genomen en de FIA heeft dikke schijt aan commentaar daarop. F1-scheidsrechter Charlie Whiting bevestigde nogmaals dat de halo volgend jaar gewoon wordt geïntroduceerd. De beschermhoepel is ontwikkeld door McLaren en eerder dit jaar al getest door Ferrari. Red Bull wilde ook meespelen met de grote jongens en ontwierp een doorzichtige koepel. Whiting laat echter weten dat dat ontwerp waarschijnlijk niet het levenslicht gaat zien.