Officieel: Halo heeft Charles Leclerc gered in Spa

Vlak na de start van de Grand Prix van België op het circuit van Spa kreeg Charles Leclerc een vliegende McLaren van Fernando Alonso over zich heen. De FIA heeft na maanden van onderzoek bekendgemaakt dat de halo behoede voor een klap op zijn hoofd.

Bij de grote terugkijkpodcast part 1 van Asfalt ging het er ook al over: heeft de halo het leven van Charles Leclerc gered in La Source Hairpin op het circuit van Spa? De FIA is vandaag met het antwoord gekomen bij Motorsport: de veiligheidsboog heeft zeker een beschermende rol gespeeld.

Uitgebreid onderzoek van alle mogelijke camerabeelden en andere data die de auto's verzamelen heeft geleid tot die conclusie. Als de aureool niet op de auto had gezeten, was de jonge Monegask waarschijnlijk door de wing end plate van Alonso geraakt. Nu werd Leclerc alleen geraakt door wat kleinere brokstukken die van de auto van Alonso afvielen.

Het FIA Global Institute, dat het onderzoek deed, spreekt van "meest concrete indicatie van het nut van de halo tot nu toe". Zeker is dat de auto van Alonso nu op de halo beukte en dat het tuig desondanks heel bleef. De kracht waarmee de MCL33 op de beugel werd gekwakt is berekend op 58 kN. Omgerekend bijna 6.000 kilogram, en dat is bijna de helft van de minimale kracht die de halo moet kunnen weerstaan. Overigens is dat ook genoeg om Charles Leclerc zeer ernstig te verwonden.

Hieronder nog een halo-crash (uit de Formule 2)