Jules Bianchi gleed in 2014 tijdens de Grand Prix van Japan van de baan door aquaplaning, waarbij een hijskraan werd gekopt die net bezig was om de F1-auto van de eerder gecrashte Adrian Sutil weg te halen. Na negen maanden met hersenletsel in het ziekenhuis te hebben gelezen, overleed Jules uiteindelijk op 17 juli 2015 op 25-jarige leeftijd.
Het noodlottige ongeluk werd gecreƫerd door een combinatie van dramatische weersomstandigheden, te hard rijden onder dubbele gele vlaggen en een keiharde kraan op een bijzonder slechte plek. Door veel mensen wordt de crash omschreven als freak-accident, maar de familie van Bianchi meent dat het ongeluk voorkomen kon worden. De autosportfederatie FIA, zijn voormalige en ondertussen niet langer bestaande raceteam Marussia en de Formula One Group moeten daarvoor voor de rechter verschijnen.
Wij achten de kans op succes voor de Bianchi's net zo groot als de faalprocedures van de Walkers tegen Porsche. De FIA concludeerde in haar eigen onderzoek dat meerdere factoren, waaronder de aanwezigheid van de kraan in de grindbak, hebben bijgedragen aan de dood van de coureur, maar legt de schuld voornamelijk bij het te hard rijden van de racer zelf. "De familie van Bianchi vond het verrassend en verontrustend om te zien de FIA de schuld aan Bianchi gaf", legt de advocaat uit. "Via dit proces zullen de betrokkenen verplicht worden om antwoorden te verschaffen en verantwoordelijkheid te nemen voor eventuele tekortkomingen." We zijn benieuwd.