Tweedehandsje van Jos Verstappen te koop

Op zoek naar een leuke youngtimer? Deze Simtek S951 is klaar om te gaan.

Tweedehandsje van Jos Verstappen te koop

We kennen Jos Verstappen tegenwoordig vooral als de vader van. De man die eindeloos aan karts sleutelde en zijn zoontje alle kneepjes van het vak leerde in de autosport. Een kwart eeuw geleden was hij echter nog druk bezig om alle fouten te maken waar hij Max sindsdien voor gewaarschuwd heeft. Die neerwaartse spiraal begon in 1995 bij het kleine Simtek Grand Prix.

Benetton

Jos had niet veel tijd nodig om de Formule 1 te bereiken. Al na een seizoen Formule Opel Lotus en twee in de Formule 3 kreeg hij eind 1993 zijn grote kans bij het Footwork Arrows team. Na een succesvolle test hing elk team behalve Ferrari en Williams aan de telefoon.

Verstappen koos uiteindelijk om zich bij Benetton te voegen als testcoureur. Nadat tweede rijder JJ Lehto bij een test een ruggenwervel brak moest Jos echter ineens opdraven voor Grand Prix als teamgenoot van Michael Schumacher. De Nederlander scoorde twee podiums en een vijfde plaats, maar was te onervaren en inconsistent om zijn stoeltje te houden.

Simtek

Terwijl Benetton verder ging met de ervaren Johnny Herbert werd Verstappen uitgeleend aan het kleine Simtek team. Jos was onderdeel van een deal waarbij Simtek de oude Benetton versnellingsbakken overkocht. Het team had de tweedehands onderdelen hard nodig na een zwaar debuutjaar in 1994, waarbij Roland Ratzenberger zijn leven verloor op Imola.

Het beperkte budget en het gebruik van oude, onderontwikkelde onderdelen hielp Simtek echter niet om er weer bovenop te komen. De eenvoudige opgezette S951 was extreem laat klaar, en kwam slechts drie keer aan de finish in vijf races. Verstappen had de auto naar een zesde plaats gesleept in Argentinie, maar viel uit door versnellingsbak problemen. Jos kwam uiteindelijk niet verder dan een twaalfde plek in Spanje.

Bankroet

Nog voor de Grand Prix van Canada gaf teambaas Nick Wirth toe dat Simtek Grand Prix dat jaar zes miljoen pond aan schulden gemaakt had, onder andere vanwege oplichterij door een potentiële sponsor. Het team werd prompt failliet verklaard en verdween uit de Formule 1, waardoor Jos Verstappens carriere op pauze kwam te staan. In juli dat jaar werden beide S951 chassis geveild om Simtek's schulden af te lossen. Verstappens auto leverde slechts £18.000 op. De wagen van teamgenoot Domenico Schiattarella ging voor £16.000 van de hand.

Flink duurder

Helaas zul je het exemplaar dat nu te koop staat niet voor dat soort belachelijke bedragen mee kunnen krijgen. Het gaat om chassis #01, waarmee Jos Verstappen in Brazilie zijn debuut maakte voor Simtek. De auto ging vervolgens naar Schiattarella voor de overige races.

De auto is voorzien van een drieliter Ford-Cosworth EDB V8 die origineel zo'n 580 pk leverde bij 13.200 toeren per minuut. Aan het einde van het seizoen klom de EDB op naar 630 pk, maar zo ver kwam de Simtek nooit. Een sequentiële zesbak met flippers aan het stuur leverde het vermogen aan de achterwielen. Volgens verkoper OfficinaCaira is de S951 compleet nagezien en klaar voor circuitgebruik.

De prijs is op aanvraag. We zijn er vrij zeker van dat je minimaal een nul mag toevoegen aan de prijs uit 1995, maar de Simtek is vast goedkoper dan die iconische Orange Arrows. Misschien leuk als nostalgisch speeltje, Jos?

Formule 1
  • OfficinaCaira via Racecarsdirect.com
  • user