McLaren designer: 'Downforce-niveau blijft in 2021 hetzelfde'

De nieuwste regelwijzigingen in de Formule 1 hebben weinig zin gehad. De auto's zijn volgens McLaren designer James Key nauwelijks langzamer geworden.

McLaren designer: 'Downforce-niveau blijft in 2021 hetzelfde'

Regelwijzigingen, in de Formule 1 zijn ze er de laatste jaren dol op. Vooral op aerodynamisch vlak blijft de sport sleutelen aan de reglementen. Dat is dan ook wel nodig, want elke poging om downforce te verminderen wordt door de teams vrijwel onmiddellijk gecounterd. De versimpeling van de voorvleugels in 2019 leidde bijvoorbeeld tot de snelste F1-wagens aller tijden het jaar erop. De wijzigingen voor 2021 lijken dezelfde kant op te gaan, aldus McLaren-designer James Key.

10% minder

Onder de nieuwe regels werd een deel van de vloer voor de achterwielen verwijderd, en moesten de achterste brake ducts versimpeld worden. De F1 dacht hiermee een vermindering van tien procent te realiseren. Om de balans van de auto te bewaren zouden de teams bovendien aan de voorkant ook met minder vleugel moeten gaan rijden.

Niks veranderd

Tegenover Autosport claimt de voormalige Toro Rosso tekenaar dat er van de gehoopte reductie echter weinig terecht gaat komen. Het nieuwe reglement heeft de ontwikkeling alleen even een jaar op pauze gezet: "Het heeft het effect gehad dat de razendsnelle progressie die we met deze auto's al jaren hebben stop is gezet. Dat hadden we eigenlijk wel nodig om nog een jaar onder deze regels te rijden. Maar er zijn nog steeds veel mogelijkheden om de rest van de auto door te ontwikkelen. Dus ik gok dat de meeste teams alles teruggewonnen zullen hebben als we het seizoen in gaan."

Pirelli

De wijzigingen voor 2021 waren eigenlijk niet bedoeld om de gehate turbulente 'dirty air' te verminderen en inhalen makkelijker te maken. Een veel groter probleem was de twijfelachtige kwaliteit van de Pirelli banden. Na meerdere klapbanden in 2020 werd duidelijk dat het Italiaanse rubber niet opgewassen was tegen de enorme neerwaartse druk.

De reductie diende dus vooral om Pirelli te beschermen. Om er absoluut zeker van te zijn dat Sir Lewis Hamilton niet weer op drie wielen hoeft te winnen zet de bandenfabrikant bovendien veel hardere compounds in dan vorig jaar. Deze zullen over het algemeen een volle seconde langzamer zijn dan de banden van 2020. De auto's worden dus niet langzamer door de aerodynamische regels, maar door harder rubber. We hopen dat het dit keer voldoende is geweest voor Pirelli.