Woedende rallyrijder krijgt boete voor scheldkannonade

WRC2-coureur Mads Østberg is door de FIA op z'n vingers getikt na een tirade tijdens een live interview bij de Rally van Sardinië. Ondanks excuses heeft de Noor een heftige penalty boven het hoofd hangen.

Woedende rallyrijder krijgt boete voor scheldkannonade

In de autosport gaat er nog wel eens iets mis waar je als rijder helemaal niets aan kunt doen. Vraag maar aan Max Verstappen. In de rallysport is die kans nog een stuk groter.

In plaats van een strak en glad stuk asfalt knallen de deelnemers over zand, grind en door kleffe modder op zoek naar de snelste tijd. In die situatie kan er nog wel eens een bandje knallen, bijvoorbeeld. Maar als dat een paar keer achter elkaar gebeurt met minimale aanleiding kun je best wel een beetje gefrustreerd raken.

F*cking banden

Dat brengt ons bij voormalig Citroën en Ford-fabrieksrijder Mads Østberg. De Noor won in zijn WRC-carriere een enkele rally in 2012, maar doet het tegenwoordig stukken beter in het WRC2-klassement. Vorig jaar wist Mads de titel binnen te slepen, een prestatie die hij dit jaar graag zou herhalen.

Tijdens de Rally van Sardinië afgelopen weekend liep het echter niet zo lekker. Door een lekker band verloor hij veel tijd en de leiding in WRC2. Net na de finish toonden de TV-beelden een schreeuwende en vloekende Østberg die zijn stuur een afranseling gaf. Dat deed de coureur echter in het Noors. Niemand die er wakker van ligt.

Bij het interview na de klassementsproef was Mads echter nog niet helemaal gekalmeerd. In vloeiende Engels vervloekte hij zijn Pirelli-rubber (toeval?) meerdere keren: "I’m so f****** annoyed all the things happening all the time. These f**** s tyres - I touch absolutely nothing - straight away I have a puncture. F*** hell, I’m so f**** tired."

25 Strafpunten

De FIA was niet bepaald gediend van de uitbarsting, aangezien het live interview niet gecensureerd kon worden. Na een kort onderzoek kreeg Østberg een boete van €1000 aan zijn broek. Zeker te doen voor een professionele coureur. De hardere klap kwam in de vorm van 25 punten aftrek in het rijderskampioenschap. De straf is voorwaardelijk, maar als hij nog een keer een f*ck laat vallen is het klaar.

Excuses

Østberg heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het incident: "Unfortunately, I did something that I shouldn’t do and I would like to apologise for my language on one of the stage ends. I know that shouldn’t happen and it was just purely from the heat of the moment. I will make sure that doesn’t happen again in the future and at the same time I want to thank everyone for the massive support that I have felt from my supporters this weekend."

Autosport
  • Red Bull Content Pool
  • Ben dover, Aleš Kašpárek