DTM test met stuur dat nergens aan vast zit

De DTM probeert met een nieuw steering-by-wire systeem de ouderwetse stuurstang overbodig te maken.

DTM test met stuur dat nergens aan vast zit

Replica's van racesturen voor gamers zien we wel vaker, maar de DTM probeert die formule om te draaien. De raceserie test namelijk een nieuw stuursysteem dat erg veel weg heeft van het force-feedback wiel dat je gebruikt op een regenachtige zondagmiddag. Het door Schaeffler-Paravan Technologie ontwikkelde 'Space Drive'-systeem moet een revolutie gaan ontketenen in de autosport, te beginnen met de GT3-klasse.

Geen verbindingen

Net zoals bij throttle-by-wire en brake-by-wire is het doel van Space Drive om de fysieke verbindingen tussen twee onderdelen overbodig te maken. In dit geval is dat de verbinding tussen het stuur en de voorwielen.

In plaats van traditionele stuurstangen gebruikt het systeem een actuator in de stuurkolom en twee op de vooras. De stuurkolom stuurt een elektrisch signaal naar een set ECU's, die vervolgens het signaal interpreteren en doorsturen naar de actuatoren in de vooras. Deze maken op hun beurt de gevraagd stuurbeweging. Andersom werkt het ook: sensoren in de stuurinrichting sturen impulsen naar de ECU's, die deze weer naar de stuurkolom dirigeren in de vorm van feedback.

Timo Glock

Samen met technologiepartner Schaeffler wil de DTM het systeem als eerste grote serie in gebruik gaan nemen. Als proef zijn de Mercedes AMG GT3 van Garry Paffett, de Audi R8 LMS van Sophia Floersch en de BMW M6 GT3 van ex F1-coureur Timo Glock voorzien van Space Drive.

Na twee dagen testen op de Lausitzring gaf Glock tegenover Autosport zijn eerste oordeel over steering-by-wire: "Het is totaal anders, maar ik moet zeggen dat er een hoop positieve dingen zijn. Het heeft een hoop afstelling nodig voordat ik me er op aan kan passen. Ik heb hiervoor nog nooit met Michelin banden gereden en niet veel kilometers in de M6, dus de hele combinatie heeft tijd nodig. Maar op het moment zijn we aan het proberen om het systeem preciezer af te stellen, het 'Space Drive'-systeem."

Geen gevoel

Glock geeft aan dat er nog een hoop bij te schaven is aan het systeem, maar ziet wel kansen: "Ik ben eraan aan het wennen. Er zijn geen impacts of bewegingen in het stuur over hobbels of de kerb. Het systeem filtert dat er volledig uit. Je kunt de feedback van het stuur precies afstellen zoals je wilt."

"In theorie kun je dan meer feedback krijgen in langzame bochten en minder weerstand in snelle bochten. Op die manier zou je je krachten kunnen sparen. Dat is minder relevant voor ons in de DTM maar misschien belangrijker in langeafstandsraces. Het is goed. Het is een ontwikkelingsprogramma dit jaar en het is goed om deel uit te maken van iets nieuws voor de toekomst."

Infiniti

Sturen via een computer is niet nieuw: al in 2014 introduceerde Infiniti een soortgelijk systeem op de Q50, genaamd Direct Adaptive Steering. Daarbij werd wel rekening gehouden met het eventuele uitvallen van het systeem. Via een koppeling kon het stuur alsnog fysiek aan de vooras verbonden worden. Handig als de accu leeg is, bijvoorbeeld. Na twee jaar greep Infiniti echter terug naar een traditioneel hydraulisch systeem vanwege een overvloed aan klachten.

Autosport
  • Rowe Racing