Brembo: iedereen heeft straks F1-remmen op zijn auto

Formule 1 remmen op je Opel Astra uit 1994, dat wil toch iedereen? En volgens Brembo kan het ook. Ze zijn bijna klaar met het aanpassen van de technologie voor normale straatauto's en dat heeft veel voordelen voor iedereen.

Toegegeven, het is DRS voor de snelweg, maar een paar goeie remmen op een auto geven toch een goed gevoel. En als het aan Brembo ligt krijgen die een F1-waardige upgrade. De remmenbouwer is namelijk bezig om de elektrische remtechnologie uit de Formule 1 beschikbaar te maken voor elke straatauto. 

En dat brengt de nodige voordelen met zich mee. Denk hierbij aan het volledig naar wens instellen van het remsysteem. En daarbij bedoelen we ook echt volledig. Van het gevoel dat het pedaal afgeeft tijdens het remmen, tot hoever het pedaal ingetrapt moet worden voordat de remmen gaan werken. Dit kan gekoppeld worden aan rijmodi in de auto of aan specifieke bestuurders: iets gevoeligere remmen voor de professionele weggebruiker en remmen die pas in werking treden als de het pedaal drie kwart ingedrukt wordt voor de appende en niet oplettende fileveroorzaker.

Maar ook de fabrikanten hebben hier voordelen aan. Zo is het ruimtebesparend omdat het eigenlijk geen extra componenten nodig heeft en vele malen simpeler is. Hierdoor kan het dus ook op elke bestaande auto toegepast worden. 

Maar voordat het zover is, heeft Brembo nog wat uitdagingen te gaan. Het bedrijf verwacht dan ook niet dat elke fabrikant direct overstapt op het brake-by-wire systeem. Omdat het hier gaat om een veiligheidssysteem moet rekening gehouden worden met bijvoorbeeld de mogelijkheid dat de software niet goed functioneert. Op dat moment mag het niet zo zijn dat alle remmen op slot schieten terwijl de auto met 120 km/u over de snelweg rijdt. Daarnaast zit er nog heel veel werk in het goed krijgen van het pedaalgevoel.

Naast alle voordelen, zijn er altijd van die 'puristen' die zich zorgen maken over het uiterlijk van de auto. Die rode remklauwen zijn een essentieel onderdeel van de looks en daar mag niet aan getornd worden. Wees gerust oude zeikerd purist, de remmen en het onder stroom zetten hiervan doet niets met de vormgeving, volgens Brembo. Voor nu dan.