Ken Block doet drie Fordjes van de hand

Onze favoriete schoenenverkoper ruimt zijn garage op. Drie bijzondere Fords uit zijn collectie kunnen van jou zijn.

Ken Block doet drie Fordjes van de hand

We kennen Ken Block vooral van zijn goed geoefende stunts met allerlei rallywagens, maar onder dat laagje rebellie zit een echte zakenman. Al in 1994 richtte hij kledingmerk DC Shoes op. Het Gymkhana-concept diende uiteindelijk vooral als promotie. In 2010 voegde Ford zich bij de lijst sponsors voor Ken's activiteiten.

Block liet zijn Subaru's voor wat ze waren en bouwde in tien jaar tijd acht rally en gymkhana-specials op basis van Ford-modellen. Eind vorig jaar werd echter bekend dat de deal met Ford aan zijn einde gekomen was. Zonder steun van de Amerikaanse gigant vindt Ken het niet nodig om zijn verzameling in stand te houden. Eerder ging daarom Focus rallycross-wagen al onder de hamer. Nu is het de beurt aan drie andere snelle Fords.

1. Fiesta ST GYM3 '11

Het eerste product van de samenwerking tussen Block en Ford was deze extreme Fiesta ST. De GYM3 was speciaal gebouwd voor de Gymkhana THREE-video waar de auto zijn naam aan ontleend. De auto figureerde ook prominent in de game DiRT 3.

De specificaties zijn vergelijkbaar met die van een rallycross Supercar: 600 pk en 894 Nm uit een tweeliter Duratec turboblok. Hiermee sprint het gifkikkertje in iets meer dan twee seconden naar de honderd. De motor heeft de potentie om 850 pk te halen, maar Block vond het prettige om een vlakkere koppelkromme te hebben. De prijs van de Fiesta is op aanvraag.

2. RS200 '86

Een van de 200 originele Group B-rally specials, waarvan Ken Block zei dat het zijn droomauto was. Origineel produceerden de rally versies 450-550 pk, maar de auto van Ken gaat hier ruim overheen.

De in het midden geplaatste 1,8 liter Ford-Cosworth BDT turbo viercilinder braakt meer dan 700 pk uit. Dat is vergelijkbaar met de latere rallycross-versies van de RS200. Verder is de auto naar Block's begrippen verrassend standaard gebleven. Op een nieuw setje wielen en een mat/glans zwarte kleurstelling na lijkt de Ford zo goed als onaangetast. Voor $550.000 staat hij bij je op de oprit.

3. Fiesta ST RX43 '13

De tweede Fiesta ST begon zijn leven als een Global Rallycross Car, geprepareerd door Ford-fabrieksteam M-Sport. In 2013 scoorde Ken Block zijn eerste GRC-overwinning met de auto. Later werd de Ford ingezet voor de Gymkhana SIX, EIGHT, en Terrakhana-videos.

Onder de kap vinden we wederom een tweeliter turbo met 600 pk, dit keer geprepareerd door Franse specialisten Pipo Moteurs. De RX43 werd bovendien gebruikt in een dragrace tegen Lewis Hamilton's Formule 1-wagen. Ook voor deze auto moet je naar de prijs vragen.

De drie wagens worden geveild door LBI Limited in Pontiac Michigan. De collectie bekijk je hier in detail.

Cargasm
  • LBI Limited