Glickenhaus Le Mans Hypercar laat zich zien

De enige private Le Mans Hypercar heeft zijn eerste meters gemaakt. Met de 007 wil Scuderia Cameron Glickenhaus de strijd aangaan met Toyota.

Glickenhaus Le Mans Hypercar laat zich zien

Het World Endurance Championship en de 24 uur van Le Mans zijn bezig met grote veranderingen. De complexe, geavanceerde maar vooral veel te dure hybride LMP1-wagens worden dit jaar vervangen met een soort LMP1-light: de Le Mans Hypercar-klasse. Meer gewicht, minder vermogen, minder downforce and minder kosten. Door een chaotische periode waarbij de regels keer op keer veranderd werden komt de LMH-klasse echter moeilijk op gang. Na de Toyota is er eindelijk een tweede machine klaar voor de strijd.

Glickenhaus

De enige concurrent voor de Japanse autogigant is de kleine fabrikant Scuderia Cameron Glickenhaus, een project van Hollywood-producer James Glickenhaus. SCG bouwt op kleine schaal supercars en was voorheen actief bij races als de 24 uur van de Nurburgring. Na een poging om zich bij de DTM te voegen zoekt het team met de 007 aansluiting met de top op Le Mans.

Chaos

Net als Toyota en Peugeot was SCG slachtoffer van de wispelturige officials van de FIA en ACO. Origineel zou de auto voorzien worden van een Alfa Romeo V6, compleet met een sponsordeal zoals de Italianen met Sauber in de Formule 1 hebben.

Helaas voor het team vroeg LMH-kandidaat Aston Martin de regelmakers toen om meer vermogen, zodat ze de Valkyrie zonder aanpassingen zouden kunnen runnen. Omdat het Alfa-blok niet in staat was die nieuwe limiet te halen moest SCG op zoek naar een andere motor.

Dubbele WRC-motor

Die nieuwe motor werd gevonden bij het Franse Pipo Moteurs, preparateur van de motoren voor de WRC-auto's van Peugeot, Citroen, Ford en Hyundai. Om richting de 1.000 pk te komen werden twee WRC-viercilinders gecombineerd om tot een 3,5 liter twin turbo V8 te komen.

Net toen alles zo goed als klaar was kwam trok Aston Martin zich terug en kwam de FIA met de LMDh-klasse. Deze van LMP2-chassis afgeleide auto's moesten opeens direct concurreren met LMH. Om dit mogelijk te maken werd er een vermogenslimiet ingesteld van 680 pk. SCG was dus weer terug bij af, zonder sponsorgeld en met een motor die opeens begrensd moest worden.

De dubbele WRC motor van Pipo Moteurs.

Geen hybride

Het eindeloze gesleutel aan de regels betekent dat een LMH auto 270 pk uit een elektromotor op de vooras moet halen, maar niet meer vermogen mag produceren dan 680 pk. Toyota en nieuwkomer Peugeot lossen dit op door met intelligent motormanagement de verbrandingsmotor op te draaien als de accu's leeg zijn. Glickenhaus had de expertise en tijd niet om zo'n complex systeem te realiseren en heeft daarom de elektromotor gewoon gedumpt. Aan de brede neus is echter te zien dat ie wel op het menu stond.

In de brede neus had een elektromotor moeten zitten.

Concurrenten

Als de enige non-hybride LMH zal de SCG 007 het moeten opnemen tegen de Toyota GR010 en een non-hybride LMP1 auto die van Rebellion Racing overgenomen is door Alpine. De auto wordt door de FIA toegestaan om het uitgedunde veld aan te vullen. Een derde LMH-kandidaat is ByKolles Racing, maar van die auto hebben we niets meer gezien dan een paar renders. Het lijk er dus op dat we die auto niet aan de start gaan zien dit seizoen.

Glickenhaus heeft een paar jaar om hun weg te vinden in LMH voordat het nieuwe tijdperk echt aanbreekt. In 2022 voegt Peugeot zich bij de klasse, gevolgd door Ferrari in 2023. Bovendien komen er dat seizoen LMDh-auto's van Porsche en Audi richting het WEC. Wat Alpine verder van plan is, is nog niet bekend.

Aangezien de LMH klasse splinternieuw is heeft de SCG 007 een redelijke kans op een goed resultaat, zelfs als de auto eigenlijk te langzaam is. Als non-hybride LMH loopt de auto geen risico om per ongeluk de 680 pk limiet te breken. Bij de Toyota kan dat wel, waardoor de Japanse machine zomaar gediskwalificeerd zou kunnen worden. Wellicht zien we dan de eerste Amerikaanse eindoverwinning sinds 1967.

Autosport
  • Scuderia Cameron Glickenhaus