In 1970 was de wereld in de ban van de ruimtevaart. Een jaar eerder zette Neil Armstrong voet op de maan, en de Apollo missies waren nog in volle gang. De toekomst zag er nog rooskleurig uit. Pininfarina-designer Paolo Martin ging mee in die rage en kwam op de autosalon van Genève met de futuristische Modulo. De extreem lage, uitgesproken wigvorm en straaljager-achtige openschuivende cockpit maakten de auto meteen een sensatie.
Volbloed racer
Het Star Trek-uiterlijk doet vermoeden dat de Modulo een pure concept car is, maar de basis voor de auto ligt in de racerij. Het chassis begon zijn leven in 1969 als een Ferrari 512 S Group 5 Le Mans racer, de aartsrivaal van de Porsche 917.
Na een seizoen in de langeafstandsracerij werd de auto voorzien van een zesliter V12 en omgebouwd tot een brute open Can Am special om de Amerikaanse circuits onveilig te maken. Na een onsuccesvolle campagne in de Can Am werd de Ferrari uiteindelijk tot op het bot gestript en kwam het chassis in handen van Paolo Martin.
James Glickenhaus
Nadat de auto 22 designprijzen in de wacht sleepte werd de Modulo overgespoten van zwart naar zijn nu iconische wit/rode kleurencombinatie. Gelukkig bleef de Modulo het lot van de meeste concept cars bespaard, want Pininfarina hield het witte ruimteschip in ere. Dat duurde tot 2014, toen miljardair en Ferrari-fanaat James Glickenhaus aanklopte.
De Amerikaanse filmproducer en racewagenfabrikant wist de Modulo uiteindelijk te bemachtigen en begon aan een lang restauratieproces. Zijn doel was om de auto van een statisch object terug te brengen naar zijn roots als brute racer. Het opsporen van een originele vijfliter V12 uit een 512 S met 550 pk was daarin de eerste stap.
Vurige Italiaanse passie
Bij de installatie van de nieuwe motor was er echter een grote fout gemaakt. Om het Le Mans-geluid een beetje te beteugelen was het uitlaatsysteem voorzien van één grote demper. Deze werd echter veel te heet en kwam te dicht tegen de glasvezel panelen aan, waardoor de Modulo tijdens een toerrit als onderdeel van het Elégance et Automobile à Monte-Carlo in 2019 zichzelf probeerde om te smelten.
De Modulo is terug
De unieke Ferrari heeft een tweede restauratie ondergaan na het incident in Monaco en heeft tegenwoordig vier kleinere, individuele dempers in het uitlaatsysteem. In een video van geluidsjunkie 19Bozzy92 zien we hoe de platte alien voorzichtig opgewarmd wordt voordat zijn eigenaar er een paar kalme rondjes mee rijdt op het kleine Cremona Circuit. Hopelijk mag de V12 binnenkort zijn keel wat verder open zetten.
- Ferrari, James Glickenhaus
- 19Bozzy92