Buitenkans: koop de enige Ferrari die twee keer Le Mans won

Lang werd gedacht dat geen enkele auto twee keer Le Mans won. Tot nu: onderzoek wees uit dat deze Ferrari 275 P het wel deed, en u kunt hem kopen.

In 1963 en 1964 pakte Ferrari met een 275 P de winst na vierentwintig uur racen op Le Mans. Aanvankelijk werd gedacht dat dit met twee verschillende versies gedaan was, maar door wat gerommel met de Italiaanse papierwinkel en wat besluiten die op het laatste moment genomen werden, blijkt het nu toch dat dezelfde auto twee jaar achter elkaar als winnaar van het circuit kwam. 

In 1964 won de 275 P met chassisnummer 0816 zijn eerste Le Mans met Ludovico Scarfiotti en Lorenzo Bandini achter het stuur. Het jaar daarvoor pakte Ferrari ook de winst op het Franse circuit, maar aanvankelijk werd gedacht dat de auto met chassisnummer 0814 dit deed. Na onderzoek van Ferrari's Classiche-programma bleek dit onjuist. De 0816 kwam ook in 1963 als eerste over de finishlijn. 

Hoe kon dit gebeuren vraagt u zich af? Heel simpel: door wat ongelukkige timing en beslissingen die op het laatste moment onder druk genomen werden. In 1963 deed de 0814 mee aan het World Sports Car Championship, maar raakte zwaar beschadigd tijdens een race op de Nürburgring een maand voordat hij moest verschijnen op Le Mans. Op het laatste moment werd toen besloten om geen andere auto, met ander nummer in te zetten, maar om de 0816 onder hetzelfde nummer te laten racen. Administratieve rompslomp zorgde ervoor dat dit feit verloren ging.

Doordat dit 'kleine foutje' nu is rechtgezet is deze 275 P ineens een van de belangrijkste, zo niet de belangrijkste Ferrari's die bestaat. Dat maakt het ook extra leuk voor de verkopende partij want de prijs zal hierdoor aanzienlijk stijgen. Laten we het daarom maar niet hebben over hoe populair het is om met chassisnummers te rommelen tegenwoordig. Hoeveel de auto gaat opbrengen zullen we op 25 augustus weten. Dan wordt de auto verkocht tijdens het jaarlijkse Pebble Beach Concours d'Elegance door RM Sotheby's.