Acht hoogtepunten van Porsche op Le Mans

Na Audi heeft nu ook Porsche besloten te stoppen met de 24 uur van Le Mans en hiermee verdwijnt het meest succesvolle merk uit de sport. Porsche won 19 keer op de bekende Franse baan, waaronder de afgelopen drie edities.

Onder de 19 titels bevinden zich niet alleen de reeks van de afgelopen drie winsten, maar ook een indrukwekkende zeven overwinningen achter elkaar van 1981 tot en met 1987. Het merk maakt dus een essentieel deel uit van de geschiedenis van Le Mans, waarvan we hieronder een paar hoogtepunten hebben geselecteerd. 

Het was de Porsche 917K die de eerste overwinning van de Duitsers zeker stelde. In 1970 doorbrak het merk daarmee de dominantie van de Ford GT40 die in de vier jaren daarvoor won. Terwijl een andere Porsche beelden voor de film van Steve McQueen schiet, rijdt de rood-witte wagen van Hans Herrmann en Richard Attwood naar de hoogste trede van het podium.

1971 is het jaar van Gijs van Lennep. Wederom in een Porsche 917K rijdt de Nederlander samen met Helmut Marko (ja, die) naar de overwinning en legt hij in 24 uur een afstand van 5.335,313 kilometer af. Het is een afstandsrecord dat tot 2010 blijft staan.

De periode van 1976 tot en met 1987 zijn de gloriedagen voor Porsche. Het merk wint de 24 uur van Le Mans tien maal in twaalf jaar, waaronder zeven keer achter elkaar tussen 1981 en 1987. Het waren de dagen van grote zonnebrillen en legendarische racers als Derek Bell, Jacky Ickx en Klaus Ludwig. 

Een extreem vlakke en aerodynamische body, een smalle koepel voor de bestuurder en een 3,0 liter pk-bom in de kont: dat is de Porsche 962. De auto deed als 962C mee aan de 24-uursrace en won in 1986 en 1987 in de iconische blauwwitte Rothmans livery. Zeven jaar later kon de auto nogmaals winnen, omdat Jochen Dauer een straatversie had gebouwd die dankzij een maas in de Le Manswetten mee kon doen. 

In 1998 is het de enige keer dat Porsche de 24 uur van Le Mans wint met een 911. De 911 GT1 heeft alleen vrij weinig meer te maken met de bekende sportauto die Porsche massaal verkoopt. Om mee te mogen doen met de topklasse verschijnen er ook enkele straatversies van de 911 GT1, wat tot op vandaag de meest extreme straatauto's van Porsche zijn. 

Het hybride tijdperk levert de Porsche 919 Hybrid op: een prototype die het maximale haalt uit het dikke reglement. Een 2.0 V4 benzinemotor krijgt hulp van een hybridesysteem dat zichzelf oplaat middels remenergie en energie opgewekt via de uitlaat. De auto behaalt drie Le Mans-overwinningen en drie WEC-kampioenschappen. De 919 bezorgt Nico Hülkenberg zijn Le Mans-winst op het moment dat Bernie Ecclestone hem liever niet buiten de F1 ziet racen en geeft Mark Webber nog een succesvol vervolg aan zijn carrière nadat zijn F1-avontuur voorbij is.

Het is opvallend dat Porsche de laatste jaren tegen Audi streed, omdat beide merken bij hetzelfde moederbedrijf (Volkswagen Group) horen. Uit kostenoogpunt lijkt dat niet ideaal, maar we zijn blij dat ze het gedaan hebben, want het leverde mooie gevechten op. De teams waren op de baan keiharde concurrenten, maar daarbuiten met elkaar verbonden als familie. Nadat Audi zijn vertrek aankondigde zwaaide Porsche zijn conculega uit met een mooie afscheidsvideo die tekenend is voor de band tussen de twee merken. 

Afgelopen Le Mans was misschien wel de meest moeizame race ooit voor de LMP1-klasse. Auto na auto viel uit met technische problemen en even leek het erop dat een LMP2-racer het algemeen klassement op zijn naam zou schrijven. Porsche nummer 2, die eerdere nog twee uur in de garage stond, wist uiteindelijk nog de eer voor de LMP1 te redden en de winst te pakken. Porsche maakte achteraf een video over deze race met als thema "never give up", maar het ziet er naar uit dat ze zich nu niet aan hun eigen advies houden.