Top Gear-presentator rijdt 24-uursrace in unieke Ferrari

Spoiler: het is niet Chris Evans. En ook al is de racer opgetrokken uit een 430 GT2, Ferrari vindt het niet tof als de auto nog 'Ferrari' genoemd wordt. Klinkt ingewikkeld, maar dat valt best mee.

Laten we beginnen bij het begin: we hebben het over de legendarische 24 uur van de Nürburgring, en de presentator is Chris Harris. Bij petroseksuelen staat @harrismonkey bekend als journo die lange doch puike rij-impressies aflevert, zoals van een Ferrari F40 vs F50 waaruit bovenstaande afbeelding komt, en om zijn regelmatige twitterrants en -ruzies. Bij de massa komt Harris binnenkort ook in het blikveld driften, zodra het nieuwe seizoen van Top Gear (op 29 mei a.s.) met hem als co-host van start gaat. En Chris is going places. In 2014 en 2015 racete hij de 24 uur in een Aston Martin V12 Vantage (video), en onlangs legde Bentley hem vast als coureur van een Continental GT3-racer. Die Bentley's doen dit jaar ook mee aan de N24, maar niet met Harris, want die stapt in de P4/5 Competizione van Jim Glickenhaus.

De P4/5 Competizione is in feite een samensmelting van een Ferrari 430 Scuderia en 430 GT2 tot wat alleen maar een bruut racebeest genoemd kan worden. Het ding heeft een eigen koolstofvezel carrosserie, en noteerde in 2012 tijdens de 24-uursrace een tijd van 6:51 minuten op het Nordschleife-gedeelte van het parcours (een compleet rondje bestaat uit de Nordschleife plus het Nürburgringcircuit). Voor de goede orde: dit is sneller dan een Porsche 918 Spyder of Lamborghini Aventador SV dat onder ideale omstandigheden kunnen, met achter het stuur getrainde fabrieksrijders.

Voor 2016 kreeg de racer een update naar P4/5 Competizione Mk III. Naast een andere body - met onvermijdelijke SCG 003-invloeden - heeft de racer een ge-update accupakket, een nieuwe electronic control module, en een nieuwe motor. De oude four-cam Ferrari 4.0 V8  maakte plaats voor een 4.300 cc Ferrari-V8, die met de onvermijdelijke restrictoren tot 480 pk is gelimiteerd.

James Glickenhaus (Jim voor vrienden) was ooit een regisseur van relatief nietszeggende films. Hij besloot zijn leven over een andere boeg te gooien, en zich toe te leggen op de wereld van het investeren. De man werd schatrijk, en door de jaren heen trots bezitter van een indrukwekkende autocollectie waarin het merk Ferrari uitblinkt. Want van Ferrari's gaat Jims hart sneller kloppen, van het Ferrari-management en zijn politieke spelletjes...niet zo (Bloomberg deed ooit een interview met hem hierover). Maar dat is een ander verhaal.

Glickenhaus vergaarde in 2006 beruchtheid, toen hij een Ferrari Enzo door designhuis Pininfarina liet transformeren tot de P4/5 (foto's - NSFW). Velen waren van mening dat het schitterende resultaat de Enzo overtrof, iets dat Ferrari zelf moeilijk kon verteren. Later volgde een raceversie, de Competizione, die voor het eerst in 2011, en het jaar daarop als hybride meedeed aan de N24. Dit jaar keert de auto terug naar de Eifel, met Chris Harris en mede-journo Jethro Bovingdon achter het stuur. Bovingdon werd vooral bekend toen hij tijdens een persintro de velg van een Ferrari tegen een stoeprand aan gort reed, maar iedereen maakt wel eens een foutje. We blame the sunglasses.

Niet alleen Harris racet de N24, ook Sabine Schmitz, de Queen of the Ring, neemt plaats achter het stuur. Dit doet ze in een 'Frikadelli' Porsche 911 GT3 R, met als teammaatje o.a. onze landgenoot Patrick Huisman. Juist, de broer van Duncan. Hiermee rijdt een derde van de Top Gear-presenteercast de 24-uursrace, alleen niet de hoofdpresentator, want die zou toch alleen maar zijn helm volkotsen.

Maar er zijn meer bekende gezichten die tijdens de N24 een helm over hun hoofd tekken. Zoals Stefan Mücke, die eerder deze maand nog hard crashte in een Ford GT. Hij racet voor AMG-Team HTP Motorsport, in een Mercedes-AMG dus.

Ulrich Bez, de inmiddels gepensioneerde topman van Aston Martin, racet al jaren mee, en ook dit jaar is de inmiddels 72-jarige Dr. Bez van de partij, in een V12 Vantage. Dale Lomas, van Bridge to Gantry, stapt dit jaar in een Ford Fiesta ST (deze). Een andere opmerkelijke naam: „G. Tonic”, in een Audi R8 LMS. Proost.

De Nederlandse inbreng wordt o.a. verzorgd door Tom Coronel (Nissan GT-R), Yelmer Buurman (AMG GT3), Renger Van der Zande (AMG GT3), Indy Dontje (AMG GT3) en de VLN-racer die alleen als 'Gerwin' bekend staat als zijn teammaatje.

Twee woorden: sfeer en diversiteit. Elk jaar trekt het 24-uurs raceweekend 250.000 bezoekers richting de Eifel, waarvan een groot deel zijn tentje opzet op één van de campings rond de Nordschleife. Dit kan probleemloos, want 1 rondje circuit plus Nordschleife is 25,378 kilometer, en overspant 3 dorpen. De enorme afstand die in 1 rondje wordt afgelegd maakt tevens het enorme deelnemersveld mogelijk. Geen enkele andere race op aarde heeft een startveld van bijna 200 auto's. De sfeer is er ouderwets volks Duits en fantastisch, maar dat weet je pas als je het een keer hebt meegemaakt.

Daarnaast is er de diversiteit van het deelnemersveld: de top rijdt in de GT3-klasse met Audi's, BMW's, Bentleys, en Mercedes-AMG's, maar daarnaast zijn er nog talloze klasses, met dikke Dodge Vipers, TCR-racers (2.0 turbo, ca. 330 pk), een Opel Calibra (ja, echt), en traditiegetrouw een epische Opel Manta met vossenstaart. Alles rijdt door elkaar met zeer verschillende snelheden, wat een extra element aan het racen toevoegt.

Van 26 tot 29 mei gaat het jaarlijkse spektakel weer helemaal los. Check is de officiële website voor meer informatie en een voorlopige startlijst. Een essentiële factor is het weer, dit kan een weekend maken of breken. In 2013 werd de N24 maar liefst 9 uur lang geneutraliseerd door hevige regenval (onboard beeld), maar dat is uitzonderlijk. 

De laatste 2 jaar ging de overwinning overigens naar een Audi R8 LMS, lukt het Audi dit jaar de triple te pakken? Niet als het aan BMW, Mercedes, of Aston Martin ligt in ieder geval (McLaren is er net als vorig jaar wederom niet bij). We kijken nu al uit naar een legendarische 24 uur over anderhalve week, voor de couch potatoes bovendien een mooie opwarmer voor de 24 uur van Le Mans komende maand. Zin an!