VIDEO. 680 pk aan Porsche Cayenne doet rallycross-rondje

Eerder deze maand presenteerde Porsche de Cayenne Turbo S E-Hybrid: een bloedsnelle 550 pk sterke Cayenne Turbo, met ook nog eens een bonus-elektromotor voor 130 paarden extra. Bij een nieuw topmodel hoort ook een nieuw mal record.

Anno 2019 rijdt Jan en alleman met een snelle auto al recordrondjes op de noordlus van de Nürburgring, dus daar haal je geen koppen meer mee als fabrikant. De PR-afdeling van Porsche ging eens brainstormen wat ze met de nieuwe Cayenne Turbo S konden doen, en kwamen uiteindelijk uit in Zweden, bij de Gotland Ring om precies te zijn.

We vergeven het u als u dit circuit niet direct uit uw parate kennis kunt oplepelen, dat konden wij ook niet. Het 7,4 kilometer lange, bochtige circuit werd in 2003 geopend, en is inmiddels aan een nieuwe asfaltlaag toe. De ene helft heeft dit al, de andere helft is nog een bouwplaats vol zand en grind. Aha! U begrijpt waar dit naartoe gaat. Porsche huurde bekende kop Tim Schrick in voor een videootje. Vijftien jaar geleden ramde Tim de Carrera GT nog door haarspeldbochten, maar Tim wordt ook een dagje ouder, en neemt daarom nu plaats in een comfortabele SUV met een hogere instap. 

In een tijd van 3:51 minuten smijt hij de Cayenne met kermende banden (het blijft meer dan 2 ton aan hoge SUV) over het circuit, waarbij halverwege het verharde deel ophoudt, en snel wordt omgeschakeld naar een offroad-modus. Adaptieve en instelbare vering FTW! Een mooie bonus voor de video: er staat een windmolen naast het circuit, een mooie metafoor voor de eveneens...pfffffrt...superschone PHEV-met-V8. Een klein kritiekpuntje wel: zou Schrick (meer video op zijn eigen kanaal) niet een helm op moeten zetten, in plaats van zijn little rascals-petje?