Officieel: WRC gaat hybride in 2022

Hyundai, M-Sport en Toyota hebben zich officieel verbonden aan de nieuwe hybride Rally1-regels. Vanaf volgend jaar wordt ook het WRC een groen kampioenschap.

Officieel: WRC gaat hybride in 2022

Er is geen ontkomen meer aan: alles moet hybride. In het tijdperk van F1 V6 hybride Power Units, Extreme E en de Formule E kan het World Rally Championship niet achterblijven.

Onder de nieuwe Rally1-regels probeert het kampioenschap met de tijd mee te gaan. De plannen voor hybride rallywagens lagen er al een tijdje, maar het WRC had nog geen bevestiging van all drie grote merken die actief zijn in de sport. Daar is vandaag verandering in gekomen.

Goedkoper en groener

Het Rally1-concept vervangt de World Rally Car die al sinds 1997 in drie generaties gebruikt werd. Van buiten lijkt er niet veel veranderd, maar de nieuwe regels zijn bedoeld om de topklasse van de rallysport goedkoper en groener te maken.

Zo wordt een versimpelde versnellingsbak met 5 verzetten verplicht gesteld en is het gebruikt van een intelligent differentieel niet langer toegestaan. Ook de ophanging is goedkoper en simpeler door het gebruik van minder exotische materialen en een kortere veerweg.

Hybride

De grootste verandering vinden we aan de achteras. In een compacte carbon behuizing is een 100 kilowatt hybride pakket ondergebracht. De 39 kwh accu kan worden opgeladen door een Motor Generator Unit, dezelfde soort techniek die we zien in de Formule 1. Wanneer nodig kan de extra 136 pk en 180 Nm worden ingezet als een boost.

Verbindingsroutes

Het systeem is echter niet in het leven geroepen voor extra prestaties. In het WRC is het gebruikelijk dat de auto's via de openbaren weg en door steden rijden tussen de stages. Het is de bedoeling dat het hybride-systeem op deze verbindingsroutes de aandrijving voor zijn rekening neemt. Zo kunnen de deelnemers geruisloos en zonder emissies door bewoonde gebieden reizen.

Drie jaar

De FIA heeft enige kritiek en twijfel alsnog de volledige steun gekregen van Toyota, M-Sport (Ford) en Hyundai voor de komende drie jaar. In die tijd mag het gestandaardiseerde hybride-systeem door de teams niet verder ontwikkeld worden. De precieze regels rondom het gebruiken van een elektrische boost tijdens de stages moeten nog bepaald worden.

Autosport
  • Red Bull Content Pool, FIA