De Hummer gaat weer rallies doen

Robby Gordon's Hummer krijgt eindelijk een officieel vervolg. Same met Chip Ganassi Racing zal GMC een nieuwe rally-Hummer in gaan zetten.

De Hummer gaat weer rallies doen

Hummer is niet een merk die meteen motorsport-associaties oproept. Er komen eerder beelden van oorlogen, Arnold Schwarzenegger en 50 Cent videos boven. Toch prijkte de naam een tijd op de deelnemerslijst van de Paris-Dakar Rally, met dank aan Amerikaanse racer Robby Gordon. Zijn Hummer Trophy Trucks met dikke V8 zorgden altijd voor spektakel tijdens de beroemde rally, maar haalden vaak de finish niet door uitbundig rijgedrag van Gordon.

Het spektakel van Robby Gordon's Hummer V8 gaan we niet terugzien.

Slappe revival

Toen het merk als onderdeel van de General Motors maatregelen tegen de gevolgen van de financiële crisis in 2010 moest Robby zijn auto's noodgedwongen een andere naam geven. Zo'n tien jaar later is Hummer echter terug op de rallystage. Dit keer is er echter geen brute V8-brul te horen. De nieuwe GMC Hummer is immers een boomknuffelende elektrische 'supertruck'.

Omgekat

Dat betekent echter niet dat GMC het voorbeeld van Audi volgt met een elektrische Dakar-wagen. In plaats daarvan gaat het merk een samenwerking aan met het legendarische Amerikaanse raceteam Chip Ganassi Racing in de nieuwe Extreme E elektrische eco-rally serie. Omdat Extreme E het gebruik van de standaard Odyssey 21 rallywagen verplicht stelt bestaat de nieuwe Hummer eigenlijk alleen maar uit stickers, lampen en misschien wat bodywork.

Cupra heeft geen moeite gedaan om de body aan te passen.

Flinke concurrentie

Met de 550 pk e-SUV als basis gaan Hummer en Chip Ganassi Racing de strijd aan met teams gerund door grote namen als Carlos Sainz Sr, Sir Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Jenson Button. De grootste concurrent is echter aartsrivaal Andretti United.

Extreme E stelt het verplicht dat een van de twee coureurs vrouwelijk is, met het oog op gelijkheid. CGR heeft natuurlijk gekozen voor twee Amerikanen: viervoudig offroad racing kampioen Kyle Leduc en 19-voudige nationaal kampioen motocross Sara Price. Ze krijgen concurrentie van grote namen als Mattias Ekstrom, Jamie Chadwick, Carlos Sainz Sr, Jenson Button en negenvoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb.

Ecologisch verantwoord

Hummer is de tweede autofabrikant die zich bij Extreme E voegt na Cupra, dat een partnerschap met is aangegaan met ABT. De merken zullen strijden om de overwinning tijdens knockout-races in fragiele ecosystemen, het hoofdonderwerp van Extreme E's marketing team.

De auto's zullen door klimaatverandering bedreigde landschappen in Saoedi Arabië, Senegal, Groenland, Brazilië en Argentinië gaan omploegen. Volgens oprichter Alejandro Agag, de man achter de Formule E, is dat de juiste manier om deze gebieden te redden. Hummer doet in ieder geval volop mee.

Elektrisch
  • Extreme E