GMC komt met Hummer EV 'supertruck'

De Hummer is terug! Na elf jaar is de brute opper-SUV herrezen uit de dood. Zonder dikke diesel, maar met meer vermogen dan ooit.

GMC Hummer EV 'supertruck'

Het Hummer verhaal is net zo bizar als dat het gaaf is. Het begon allemaal met het HMMWV 'Humvee' legervoertuig, dat in 1992 op de markt kwam na een fanatieke campagne van ene Arnold Schwarzenegger. Moederbedrijf AM General verkocht de merknaam Hummer in 1998 aan General Motors, dat de originele Hummer bleef produceren tot 2006.

GM deed vervolgens waar het goed in is: in 2002 werd een Chevrolet Tahoe om een vage replica van de H1-body te dragen. De H2 was geboren. In 2005 gebeurde hetzelfde met de Chevrolet Colorado om de kleinere H3 te creëren.

Die moderne modellen werden al snel het lieverdje van de hiphopwereld, maar toen de financiële crisis toesloeg in 2008 was het snel over met de pret. Er was opeens geen ruimte meer voor enorme, asociale benzineslurpers. Meerdere pogingen om het merk te verkopen faalden in 2009 en Hummer werd in de ijskast gezet.

GMC Hummer

Met de nieuwe Hummer EV Edition 1 is Hummer echter weer terug. Maar dit keer niet als op zichzelf staande merknaam. Dit keer beidt GM de Hummer als model van de bedrijfswagen en SUV-tak GMC aan. Er is dit keer ook geen plaats voor gigantische militaire diesels of Vortec V8-motoren. De Hummer is nu volledig elektrisch.

'Ultium supertruck'

De 'supertruck' gebruikt wat GM 'Ultium'-batterijen noemt om drie 'Ultium'-motoren van stroom te voorzien. Het resultaat is een ronde 1000 Amerikaanse pk's. Het koppel lijkt wel een tikfout: 11.500 lb-ft. In het Nederlands is dat 15.591 Nm. Of dit effect zal hebben op de rotatie van de aarde en of het überhaupt aan de wielen komt wil GMC niet zeggen.

De Hummer moet met deze aandrijflijn meer dan 563 kilometer ver kunnen komen op een lading. Dan moet je niet teveel op het rechterpedaal drukken, want de GMC kan in iets meer dan 3 seconden naar de 100 sprinten. Het 800 volt laadsysteem stelt de auto in staat snelladers tot 350 kilowatt te gebruiken. Door accu's van parallel naar in serie te schakelen kan de Hummer in 10 minuten 160 kilometer range bijladen.

“This innovative truck comes to market with speed and purpose, bringing GM another step closer to an all-electric future. With our Ultium Drive architecture as the foundation for an exceptionally broad range of performance, HUMMER EV is perfect for the customer who wants capability, efficiency and performance.”

GM President Mark Reuss

Offroad

Dat klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar kun je met dat aardverschuivende koppel ook wat naast de weg? Chief engineer Al Oppenheiser zegt van wel:

“We had one goal for HUMMER EV: Build the most capable factory truck - ever. It’s an absolute off-road beast with a unique e4WD drive system that provides maneuverability unlike anything GM has ever offered before.”

Al Oppenheiser.

Om de dikke truck op weg te helpen zijn er verschillende features aanwezig. Naast beplating om de onderkant te beschermen heeft de Hummer een UltraVision4 camera-systeem dat de bestuurder waarschuwt voor obstakels die de bodem kunnen beschadigen. Sproei-installaties zorgen dat de camera's altijd goed zicht hebben op de situatie.

Daarnaast zorgen Off-road widgets in het infotainmentsysteem ervoor dat je altijd de beste informatie hebt. Daarbij kun je denken aan koppelafgifte, bandendruk, de hoek van de auto, differentieel-standen, torque vectoring en zelfs een driftmeter. Ook kan de ophanging aangepast worden met Adaptive Ride Control en kunnen de motoren anders ingesteld worden met Drive Mode Control.

De meest in het oog springende feature is echter het vierwielbesturingssysteem. In tegenstelling tot de vierwielbesturing op straatauto's, waarbij de achterwielen de tegenovergestelde richting op sturen om de auto wendbaarder te maken, heeft de Hummer beschikken over wat GMC 'CrabWalk1' noemt. Dit geeft de SUV de mogelijkheid om op lage snelheid beide assen dezelfde kant op te laten sturen, waardoor de auto zijwaarts rijden kan om uit krappe situaties te komen.

2021

De Hummer EV moet de eerste in een serie volledige elektrische GMC-voertuigen worden. De auto zal gebouwd worden in de nieuwerwill Factory ZERO Detroit-Hamtramck Assembly Center11, een 40-jaar oude fabriek die voor 2.2 miljard dollar omgebouwd is om exclusief elektrische auto's te gaan bouwen.

De GMC Hummer EV Edition 1 wordt verwacht eind 2021 voor het eerste van de band te rollen. De Hummer is te koop vanaf $112,595, wat het verreweg de duurste pickup van Amerika maakt. Tegen de lente van 2024 verwacht GMC echter een goedkopere variant aan te kunnen bieden, geprijsd op $79,995.