Zo bouwt Toyota GR de snelste Yaris [VIDEO]

De Toyota GR Yaris komt er nu echt aan. De eerste exemplaren van het kleine bommetje zijn gebouwd. Met zijn 261 pk sterke driecilinder is hij verre van hybride, maar wel een echte Toyota: dit is de kraxchtigste driecilinder ter wereld.

Toyota GR Yaris

In Japan is Toyota gestart met het bouwen van een klein wegmonstertje: de Toyota GR Yaris. Met 4x4-aandrijving en met een nieuwe 3-cilinder 1.6 turbobenzinemotor die 192 kW/261 pk en 360 Nm levert is het de krachtigste 3-cilinder productiemotor ter wereld.

De nieuwe GR Yaris is geboren in het heetst van de rallystrijd van het WRC, het World Rally Championship waaraan Toyota GAZOO Racing met succes meedoet met de Yaris WRC. De unieke 3-deurs sportauto staat op een gloednieuw platform met een lichtgewicht GR-FOUR 4×4-aandrijflijn voor superieure prestaties. De GR Yaris weegt een relatief weinige 1.280 kg en biedt hiermee een indrukwekkende pk-gewichtsverhouding van 4,9 kg/pk. De topsnelheid is begrensd op 230 km/u en in slechts 5,2 seconden sprint de GR Yaris vanuit stilstand naar 100 km/u.