Toyota maakt meest badass-Yaris tot dusver, de GR Yaris

GR Yaris? GRRRRRRRRRRR Yaris. Wat u hier ziet, is een heethatch-homologatiemodel, afgeleid van het WRC-rallykanon dat sinds enkele jaren de onverharde weg onveilig maakt. Niks #nohomo, dit is #fullhomo(logation).

Toyota GRRRR Yaris

De tijden dat de Toyota Yaris meesmalend BeYaris werd genoemd, liggen inmiddels achter ons. Het behoudende 80+ design van tien, vijftien jaar geleden heeft een broodnodige injectie dynamiek gekregen, met als resultaat dat de Toyota's van nu steeds beter te pruimen zijn. Ook de nieuwste generatie Yaris ging er met sprongen op vooruit. Naast de gebruikelijke brood- en boter-modellen krijgt de nieuwe Yaris ook een rauw, ruig, muy caliente-broertje, afgeleid van de WRC-versie. Een waardige opvolger voor deze rakker met 210 pk.

Dit wordt het tweede model onder het GR-label, dat staat voor Gazoo Racing. De Supra was de eerste auto met de twee toegevoegde letters. Dit waren er overigens vier: GRMN, dat stond voor Gazoo Racing Masters of the Nürburgring. Goddank is iemand bij Toyota bij zinnen gekomen, en heeft - als een volleerd belastinginspecteur - wat lettertjes weggelakt.

Toyota's hete donder debuteert in januari op de Tokyo Auto Salon, een beurs die, in tegenstelling tot de Tokyo Motor Show (gehouden in oktober), vooral draait om tuning/performance. Meer details volgen, maar aangezien de nieuwe Yaris pas in de zomer van 2020 op de merkt komt, hebben de Japanners nog even. Ze zijn er als gewoonlijk weer erg vroeg bij.