Toyota propt 210 pk in de Yaris

Met de Yaris GRMN slaat Toyota de brug tussen productiewagens en het autoracen. De hete hatch is ontwikkeld door Gazoo Racing, de sportafdeling van het Japanse merk. Behalve veel pk's stopten de racers ook wat extra techniek in de auto.

In december teasede Toyota de wereld met een nieuwe hete Yaris en nu is hij er eindelijk. Met niet minder dan 210 pk. Wie zoveel paardenkrachten loslaat op de voorwielen van een kleine auto weet dat er een probleem met de aandrijving komt. Om dat op te vangen monteerde Toyota een Torsen gelimiteerd sperdifferentieel, dat de kracht over de twee voorwielen verdeelt. Daarnaast is de ophanging van de auto verlaagd en is een grote stabilisatorstang toegevoegd. 

De motor is een 1,8 liter viercilinder benzineverbrander die hulp krijgt van een compressor. Het vermogen van de motor is volgens Toyota meer dan 210 pk, meer dan genoeg voor het compacte autootje. Om de auto stil te kunnen zetten zitten er extra grote geventileerde remschijven in en hebben de remklauwen ieder vier zuigers.

Omdat het een sportversie is krijgt de auto de kleuren mee van Gazoo Racing en daar hoort ook een grote spoiler op de achterklep bij. De naam Yaris GRMN is geen modernistische verwijzing naar Garmin, maar het staat voor GAZOO Racing Masters of the Nürburgring. Gelukkig zijn de Japanners lekker bescheiden gebleven.