De belangrijkste wijzigingen aan de nieuwe Yaris zijn een flinke modernisering van het uiterlijk, een hoogte die met 40 mm is verkleind (zonder hierbij concessies te doen aan de hoofdruimte, belooft Toyota), en een volle 50 mm meer breedte. De lengte nam met 5 mm af. Hierbij haakt Toyota aan bij de trend om auto's steeds platter en breder te maken. Want minder hoogte pakt gunstiger uit voor het verbruik, en in een bredere auto kan je meer ruimte kwijt. Bovendien oogt een minder smalle en hoge auto dynamischer, wat past in Toyota's filosofie 'no more boring cars'.
Toyota heeft de Yaris IV op een nieuw onderstel gezet, het zogeheten GA-B platform. Klinkt als een roesmiddel in je koelkast, maar het is een ongetwijfeld flink doordachte nieuwe basis. We gaan u niet vermoeien met de details, als u dat wilt kunt u ze hier lezen. 'B' staat hier voor het segment waarin de auto wordt ingedeeld, voor de Corolla, Prius en C-HR is dit bijvoorbeeld GA-C. Toyota is met het design echt voor 'rond' gegaan, in plaats van hoekig, en heeft de wielen flink ver op de hoeken van de nieuwe Yaris gezet.
1.5 Hybrid Dynamic Force
Toyota gebruikt de nieuwe Yaris voor het debuut van zijn nieuwe hybridetech van de vierde generatie. Voor het eerst zien we een 1.5 driecilinder van Toyota, "directly derived from the larger, 2.0 and 2.5-litre systems that were introduced in the new Corolla, RAV4 and Camry models". De Japanners vertellen er hele verhalen over, maar op de specs moeten we nog wachten. We volstaan met de melding dat het ding 40% warmte-efficiency haalt, ruim 20% zuiniger is dan zijn voorganger, maar toch 15% meer systeemoutput heeft.
Ook schakelt Toyota voor de batterij na een jaar of 25 eindelijk over van nikkel-metaal hydride naar li-ion. De nieuwe batterij is 27% lichter. Toyota heeft zichzelf tot doel gesteld de Yaris te ontwerpen als ’s werelds veiligste compacte auto. Een wereldprimeur is de standaard airbag tussen de voorstoelen, zodat bestuurder en passagier elkaar niet raken bij een aanrijding.