Toyota GR Yaris: de leukste Yaris

Eindelijk is de volledige opgepompte Toyota Yaris officieel. Met 291 pk en vierwielaandrijving is de Toyota GR Yaris alles wat je wilt hebben.

Toyota GR Yaris

Met zijn afkorting GR doelt Toyota niet op de grom die uit de 1,6 liter driecilinder van de Yaris komt, de letters staan voor Gazoo Racing. De in-house racetak/tuner van Toyota is bijvoorbeeld ook verantwoordelijk voor de nieuwe hypercar waarmee het Japanse merk Le Mans vanaf volgend jaar gaat bedwingen. 

In dit geval hebben ze een rallymonster(tje) van de Yaris ontwikkeld. De driecilindermotor produceert 291 pk dankzij de turbo. Het geheel is goed voor een pk:gewichtsverhouding van 4,9 kg/pk. Lekker. De kracht gaat via permanente vierwielaandrijving naar alle rubbers van de auto. Om de auto zo licht mogelijk te maken heeft Gazoo allerlei onderdelen van aluminium en koolstofvezel gemaakt.

Opvallend is dat de daklijn 91 millimeter is verlaagd en twee deuren heeft verloren, waardoor de auto er een stuk sportiever uitziet. Toyota heeft het in het persbericht over een coupé-vorm. Met de verlaging hebben de portieren de raamstijlen ook verloren, wat ook weer aan een coupé doet denken. Verder zijn de wielkasten breder dan die van de normale Yaris en bieden ze onderdak aan 18 inch lichtmetalen velgen.

Door de aanpassingen sprint de GR Yaris in 5,5 seconden naar de honderd kilometer per uur. De topsnelheid is 230 kilometer per uur, wat natuurlijk hard zat is in zo'n compacte auto. Naar verwachting rollen de eerste exemplaren in de zomer uit de fabriek en komen de auto's in de tweede helft van het jaar hier aan.