Hyundai i20 N komt leeg segment opvullen

Hyundai komt met de hete i20 N een segment binnen dat eigenlijk niet meer bestaat. De 200-pk sterke compacte hot hatch zal het namelijk alleen moeten opnemen tegen de Ford Fiesta ST en de Polo GTI. Gaat de Hyundai dat redden?

Hyundai i20 N komt leeg segment opvullen

De kleine hot hatch, ooit een mateloos populair segment. Ieder merk had wel een sportieve versie van hun stadsautootje klaarstaan. Peugeot had zelfs drie smaakjes: 106 S16, GTi en Rallye. Tegenwoordig is de categorie eigenlijk zo goed als uitgestorven. Met de i20 N brengt Hyundai hier echter verandering in. Gemotiveerd door hun succes in het WRC presenteert het Zuid Koreaanse merk de i20 N, het kleinere broertje van Golf GTI-concurrent i30 N.

WRC

Hyundai hamert erop dat de i20 N geïnspireerd is op de driedeurs i20 Coupe die het merk gebruikt in het World Rally Championship. Zo zegt men trots dat de auto net zo zwaar is als de rallywagen (1190 kilo) en dat in basis dezelfde motor wordt gebruikt.

De motor is volgens Hyundai "flat", niet in de zin van layout, maar de koppelkromme. Het maximum koppel wordt al geleverd vanaf 1.750 toeren per minuut en bouwt pas af bij 4.500 toeren per minuut.

Our high-performance N brand has been hugely successful since we launched the i30 N in 2017. This time, we decided to develop a model inspired by our i20 Coupe WRC, which last year led us to success in the World Rally Championship. With the all-new i20 N, we are expanding our high-performance N line-up to appeal to even more customers who want to experience the thrill of the racetrack in their everyday lives.

Thomas Schemera.

Prestaties

De geblazen 1,6 liter T-GDi viercilinder heeft in realiteit echter vrij weinig te maken met het 380+ pk monster dat we terugvinden in de Coupe WRC. Desondanks komt er een gezonde 204 pk en 275 Nm uit het blok. In tegenstelling tot het koppel wordt het maximumvermogen pas bij 5.500 toeren bereikt. Zo heb je het koppel van een turbomotor maar de vermogensafgifte van een atmosferische motor.

De i20 N is in tegenstelling tot de WRC-versie uitgerust met een lekker ouderwetse handgeschakelde 6-versnellingsbak, met een optioneel N Corner Carving mechanisch limited slip differentieel voor ultieme tractie. Wel kan de auto je een handje meehelpen door een "Rev Matching"-functie, waarbij de auto automatisch tussengas geeft om terugschakelen soepeler te maken. Ben je handig met de pook dan kun je in 6,7 seconden naar de 100 kilometer per uur sprinten. De Hyundai houdt het voor gezien bij 230 kilometer per uur.

Styling

Van buiten zien we de kenmerkende N-modificaties die we kennen van grote broer i30 N. Een diepere voorbumper, dikke sideskirts, dakspoiler en een achterbumper met de suggestie van een diffuser. Opvallend is de keuze voor een enkele dikke uitlaat. Hyundai heeft zich in tegenstelling tot de meeste Duitse merken wat dat betreft ingehouden.

Het kleurenschema van de pers-versie volgt dat van Hyundai N Motorsport met lichtblauw en oranje accenten, gecombineerd met een zwart gelakt dak. De auto ziet er over het algemeen puik uit, maar we hebben onze twijfels over de komisch grote achterlichten. Vooral driekwart van achteren lijken ze niet echt op de rest van het design aan te sluiten. Het voelt bijna alsof ze voor een veel grotere auto bedoeld waren.

Gadgets

Naast de gigantische roodoranje REV knop op het stuur voor het Rev Matching-systeem biedt de i20 N een digitaal instrumentencluster, vijf rijmodi (Normal, Eco, Sport, N en N Custom) via het N Grin Control-systeem, Launch Control, een "electric sound generator" en variable demper voor beter uitlaatgeluid, een slijtage indicator voor de remblokken.

Voor de veiligheid is er Forward Collision Warning (FCW), Forward Collision Avoidance Assist-City / Interurban / Pedestrian / Cyclist (FCA), Lane Departure Warning (LDW), Lane Keeping Assist (LKA), Blind-Spot Collision Warning (BCW), Intelligent Speed Limit Assist (ISLA), Driver Attention Warning System incl. Leading Vehicle Departure Alert (LVDA) (DAW+), High Beam Assist (HBA), Lane Following Assist (LFA), Rear Cross-Traffic Collision Warning (RCCW), en een achteruitrijcamera met parkeerhulp.

Infotainment bestaat uit een 10.25-inch LCD touchscreen navigatiesysteem met "dedicated N content", Apple CarPlay en Android Auto. Ook is Hyundai's Bluelink beschikbaar, waarmee je je telefoon aan de auto kunt linken via een app.

Concurrentie

Met het langzaam uitsterven van de kleine hot hatch heeft de i20 N het rijk vrijwel alleen. Over prijzen wordt door Hyundai op dit moment nog niets gezegd, maar de verwachting is dat de auto geprijsd wordt om het op te nemen tegen zijn enige echte concurrenten: de Ford Fiesta ST en de Volkswagen Polo GTI.

De 200 pk-sterke Ford is er vanaf €33.600. De eveneens 200 pk -sterke VW is er normaal gesproken vanaf €31.030, maar door enorme vraag is de productie op dit moment stilgezet. Je kunt dus alleen kant en klare Polo's bij de dealer halen.

Buiten de Fiesta, Polo en i20 zou je kunnen gaan voor de kleinere en minder praktische driedeurs Abarth 595 Competizione (€34.678) of de veel duurdere en langzamere Mini Cooper S (€39.140).

Nieuws
  • Hyundai