Peugeot stopt even met spannende auto's maken

Als Fransen iets goed in de vingers hebben, dan is het wel hete hatches bouwen. Peugeot maakte met de 205 GTi een absoluut icoon, maar de komende jaren hebben GTi's van de leeuw even geen prioriteit, zo waarschuwt de CEO.

Peugeot is een bedrijf in herstel/opbouw, en in zo'n geval moet je je prioriteiten op een rij hebben. Na enkele zware jaren voor moederconcern PSA, waar Peugeot qua volume de hoofdmoot van bepaalt, hebben de Fransen hun zaakjes redelijk op orde: suffe MPV's worden omgebouwd tot minder suffe SUV's, gangbare hatchbacks en stations smoelen lekker en hebben zuinige torretjes aan boord, en de groei zit weer in de verkopen, althans bij Peugeot.

De laatste jaren werd het principe van trim the fat gehanteerd, aantallen draaien en kernmodellen kwamen voor Spielerei , met als gevolg dat coupés als de RCZ (en de gepeperde R-variant) geen opvolger kregen. Het is een bekende strategie, waarin je eerst gezond en sterk wordt om van daaruit misschien weer leuke projecten te doen.

Een direct gevolg is dat er voorlopig geen toevoeging lijkt te komen op de 208 en 308 GTi. Hete modellen zijn leuk voor de beeldvorming, maar tegelijkertijd nichemodellen. U hoeft uw adem dus niet in te houden voor een productieversie van het 500 pk sterke -en inmiddels 2 jaar oude- 308 Hybrid R-concept of een 2008 GTi, maar dat deden we eerlijk gezegd toch al niet. Aan de andere kant: een spirituele opvolger van de epische 106 Rallye zou niet verkeerd zijn.

Tegenover Autocar zegt Peugeots CEO Jean-Philippe Imparato: “Right now our main goal is to grow to beyond two million units a year [..] but also to spread our footprint and to sell more than 50% of our cars outside of Europe. Until we do that, I’m much more interested in cars that sell in hundreds of thousands than those that sell in smaller numbers.

Hiermee voert hij in principe het beleid uit van zijn baas bij PSA, Carlos Tavares, die in 2014 aan het roer kwam te staan. Peugeot verkocht vorig jaar 1,92 miljoen auto's, een half miljoen minder dan concurrent Renault. Het PSA-concern noteerde in totaal 3,15 miljoen verkopen, maar nam ook Opel over van GM. Met een omweg en een beetje fantasie zijn OPC-Opels dus ook snelle Peugeots aan te duiden.