Met de Volkswagen Polo GTI op het circuit [RIJTEST]

Met 200 pk op de voorwielen is de Volkswagen Polo GTI een belofte waar iedereen reikhalzend naar uitkeek. Tussen alle SUV-releases door had Volkswagen een apart moment ingelast om alle aandacht op de nieuwe compacte GTI te vestigen. Is het wat?

Terwijl Noord-Europa stilstaat in herfst- en winterweer komt Volkswagen op de proppen met een hot hatch. Het is niet handig om die in dit jaargetijde in Duitsland te presenteren op een plek als de Nürburgring en dat deden de ontwikkelaars dan ook niet. Plaats van overhandiging van de sleutels: het vliegveld van Palma de Mallorca. 

We reden een paar maanden terug al in de nieuwe generatie Polo en dat viel niet tegen. De verwachtingen voor de GTI-uitvoering zijn dan ook groots. In het rood (Flash Red) en in het blauw (Reef Blue Metallic) ziet de Polo er bijzonder goed uit en valt hij lekker op. In de voorbumper en de grille herken je de GTI aan zijn badge, maar ook aan de zeskantige vormpjes die in het rooster verwerkt zijn. Over de hele grille en door de koplampen loopt de kenmerkende rode streep van de GTI. Binnenin zie je het traditionele ruitjespatroon in de bekleding en op het met leer beklede stuurtje glimt een GTI-badge je tegemoet. Op de achterklep zit een spoilertje en op de bumper ook weer de zeskantjes en de dubbele uitlaat die uit het plastic priemt. 

Aan de andere kant van die uitlaat ligt een 2.0 liter viercilinder die 200 pk levert. De motorinhoud is rijkelijk groot voor een auto van het formaat Polo, maar het is dezelfde motor die we kennen van grote broer Golf GTI. In de Golf levert de motor wel veel meer paarden op, maar dat heeft te maken met het terugtunen voor het kleinere pakket waarin de Polo nou eenmaal zit. Echt licht is de auto trouwens niet met 1.280 kilo, maar desondanks racet hij in 6,7 seconden naar de honderd kilometer per uur.

We rijden -helaas niet in een rood exemplaar, maar in een witte- vanaf het vliegveld naar het circuit van Llucmajor waar we de GTI over het asfalt kunnen jagen. Het is een beetje een stop and go baan, waardoor je geen echt hoge snelheden kunt halen. Daarentegen kun je wel steeds flink van lage snelheid wegacceleren. Als je te vroeg op het gas gaat staan voel je goed dat de wielen moeite hebben om de kracht van de motor op het zwart over te dragen. Gelukkig zitten er voldoende technische foefjes in de auto om je te redden, maar -eveneens gelukkig- ook niet teveel. Uiteindelijk is het leuk om een beetje met de auto over een afgesloten stuk weg te rijden, maar de vraag is uiteraard 'wie gaat dat nou doen met zijn Polo'tje?'. Bijna niemand waarschijnlijk, dus we rijden snel de straat op.

Op Mallorca ligt een stukje snelweg rondom Palma, waar de auto zich keurig gedraagt als een normale weggebruiker. De gebruikelijke systemen die ook de standaardvariant meekrijgt zorgen ervoor dat je bijvoorbeeld op de cruisecontrol netjes afstand houdt. Rij je achteruit uit een parkeervak dan waarschuwt de auto voor eventueel kruisend verkeer en in de stad ramt het systeem op de rem als er een voetganger voor je auto springt. Na een kort ritje is het al snel gedaan met de snelweg, we rijden een provinciale weg op die uitkomt bij een bergpas.

Eerst halen we nog wat auto's in op de negentigkilometerweg. De GTI is zo ingetogen dat we eigenlijk een beetje underwhelmed zijn. Een kijkje op de kilometerteller verraadt dat we ons vergissen: we rijden in een vloek en een zucht 160 kilometer per uur, terwijl het leek alsof er niets gebeurde. Eigenlijk had de zesversnellings-DSG-bak wat meer mogen beuken en klappen, voor het echte sportgevoel. Ook uit de uitlaat zouden wat ons betreft net wat heftigere schakelplofjes mogen komen.

De berg op komt de sportiviteit van de auto wel lekker naar voren. Alle systemen staan op sport waardoor ook het in Nederland standaard geleverde Sport Select-onderstel zich instelt op het nemen van bochten. De GTI staat trouwens 15 millimeter dichter op de weg dan zijn normale broertjes. Op de toch wat vochtige wegen is het best glibberig en dat is weer te merken aan de oranje knipperende lichtjes op het digitale dashboard (ook in de Polo GTI is dat een optionele extra). De bestuurdershulpjes zijn niet overmatig aanwezig en het stuurt allemaal heel leuk door de knikken, kronkels en haarspeldbochten die elkaar rap opvolgen. Dit is echter een weg waar we de handbak missen, de roerstaaf komt pas in het tweede kwartaal van 2018 naar de GTI.

Met een prijs van €29.590 is de Polo GTI bijna twee keer zo duur als de kaalste Polo. Toch zouden we het er wel voor over hebben: hij ziet er goed uit en ook de prestaties zijn prima. Daarbij is het een auto met een tweelitermotor, toch heel wat anders dan de 1.6-jes en driecilinders die de concurrenten in hun GTI-achtigen inbouwen.