Mercedes-AMG onthult hybride viercilinder en V8 aandrijflijn

Het moment is eindelijk daar: Mercedes-AMG heeft het doek getrokken van de nieuwe hybride aandrijflijnen.

Mercedes-AMG onthult hybride viercilinder en V8 aandrijflijn

Ja, zelfs de petroleumzuipers van Mercedes-AMG hebben er aan moeten geloven. De volgende generatie super-Mercedessen zal het doen met een hybride aandrijfconcept onder het E Performance-label. Het is de eerste stap richting de volledig de elektrificatie van het modellenaanbod en vormt een link met de zeer succesvolle activiteiten in de Formule 1. Vandaag zijn de eerste details bekend gemaakt.

De basis

E Performance vormt een driehoek tussen F1, hypercar en straatauto.

Het Mercedes-AMG hybride pakket is hetzelfde ongeacht de gekoppelde brandstofmotor. Kern van het systeem is een 150 kilowatt (204 pk) sterke elektromotor die gemonteerd is op een achteras met twee versnellingen. Hiermee is de elektromotor onafhankelijk van de 9-straps automaat, wat vermogensverlies voorkomt. Naar gelang de omstandigheden kan het vermogen van de elektromotor over beide achterwielen verdeeld worden voor optimale tractie. Mocht er alsnog wielspin ontstaan dan kan de elektrische power zelfs naar de vooras gestuurd worden.

Gekoelde accu

De belangrijkste innovatie van de AMG-hybrides is een accupakket met individueel gekoelde accucellen. Zo blijft het pakket volgens AMG altijd op de ideale bedrijfstemperatuur van 45 graden. Dit staat het systeem toe om altijd aan te staan. Het elektrische vermogen is altijd beschikbaar wanneer de bestuurder daarom vraagt. Energie kan bij het remmen teruggewonnen worden in vier verschillende standen. Uiteraard is de aandrijflijn voorzien van meerdere rijmodi: Electric, Comfort, Sport, Sport+, RACE en Individual.

Viercilinder

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: de C63 AMG krijgt inderdaad een viercilinder mee. Het gaat om een compleet herziene variant van de tweeliter turbo die we kennen uit de A45 AMG. Dat betekent in basis al 421 pk, maar daar laten ze het bij AMG niet bij. Door de toevoeging van een elektrische turbo moet het blok een impuls krijgen. Het systeem zou identiek zijn aan dat van de AMG One hypercar, die op zijn beurt is afgeleid van de Mercedes F1-wagen uit 2016. Het systeemvermogen moet ongeveer 480 kilowatt bedragen, omgerekend zo'n 650 pk.

V8

Voor de nieuwe 73 AMG-modellen wordt de bekende vierliter twin turbo V8 gekoppeld aan het hybride pakket. In extreme modellen zoals de AMG GT Black Series produceert het blok op zichzelf al 730 pk, maar in de reguliere hybride AMG's gaat het er wat rustiger aan toe. Als we het vermogen van de elektromotor aftrekken van het systeemvermogen komen we uit op zo'n 613 pk. Het elektronisch gestuurde vierwielaandrijvingssysteem belooft indrukwekkende sprinttijden.

Het geluid

Voor de gemiddelde AMG-freak blijft er maar één vraag over: hoe zit het met het geluid? AMG zegt dat het traditioneel indrukwekkende geluid 'onderdeel van het pakket' is. Maar niet op de manier die je gehoopt hebt. Via speakers (zowel binnen als buiten) en sound generators zullen de AMG-hybrides een 'authentieke AMG Sound Experience' geven. Vrij vertaald is er dus een hoop gekunsteld nepgeluid aanwezig. We zijn benieuwd, maar nog niet overtuigd.

Techniek
  • Mercedes-AMG