Mercedes-AMG GT 63 S pakt Ringrecord voor sedans [VIDEO]

De vierdeurs coupe van Mercedes-AMG heeft een nieuw record gezet op de Nürburgring Nordschleife. De 639 pk-sterke GT 63 S heeft na drie maanden het record teruggepakt van Porsche, dat eerder boven aan de lijst stond met de Panamera Turbo.

Mercedes-AMG GT 63 S pakt Ringrecord voor sedans [VIDEO]

Drie maanden na van de troon gestoten te zijn door aartsrivaal Porsche heeft de Mercedes-AMG GT 63 S zijn Nurburgring-kroon veroverd. Met een tijd van 7:27.800 is de AMG bijna twee seconden sneller dan de Panamera Turbo. Beide auto's zetten de tijd op de 20.823 kilometer lange variant van de Nordschleife die sinds 2019 gebruikt wordt.

Voorheen lag de finish 200 meter voor de start, waardoor de tijden veel lager uitvielen. Volgens die oude meting was de auto al eerder de snelste productiesedan met een tijd van 7:25.100 in 2018. De nieuw versie snoept hier nog eens twee seconden van af.

Standaard specificatie

Vol trots meldt AMG dat de GT 63 S die voor de recordrun gebruikt is in volledig standaard specificatie is. Er is geen gebruik gemaakt van trucjes zoals gewichtsbesparing of extra plakkerig racerubber. Wel gaat het hier om een model met een aantal opties: het aero-pakket en de Michelin Pilot Sport Cup2 banden zul je niet vinden op een reguliere GT 63 S.

Naast de opties hebben volgens AMG 639 pk-sterke vierliter twin turbo V8, de standaard AMG Performance 4MATIC+ vierwielaandrijving, het electronisch aangestuurd limited slip achterdifferentieel, de actief meesturende achteras, de AMG RIDE CONTROL+ variabele dempers en het AMG DYNAMICS-stabiliteitsprogramma bijgedragen aan de recordtijd. Voor de veiligheid werd de auto nog wel even voorzien van een kuipstoel en vierpuntsgordels.

Vierdeurs coupe is snelste sedan

Ondanks alle mooie marketing termen die van de AMG GT 63 S een vierdeurs-coupe versie van de AMG GT supercar moeten maken krijgt de auto de lichtelijk ironische titel "snelste vierdeurs sedan op de Nordschleife" mee. Zelfs bij de oude meting op het 20.6 kilometer lange circuit wint de AMG het van de concurrentie. Een rondetijd van 7:23.009 is iets meer dan een tiende van een seconde sneller dan de extreme, compleet gestripte Jaguar XE SV Project 8. De XE deed mee als een prototype, wat de prestatie van AMG nog indrukwekkender maakt.

AMG development driver Demian Schaffert is in ieder geval positief: “Ook al heb ik onze GT 63 al een paar jaar bijgestaan in zijn ontwikkeling, het blijft indrukwekkend om te zien hoe wat we hebben kunnen bereiken met dit exclusieve voertuig. Dit is al helemaal waar na de recente kleine revisie. Aan de ene kant is de vierdeurs coupe comfortable en uitgerust met veel intelligente veiligheidsvoorzieningen voor dagelijks gebruik en aan de andere kant biedt hij die extreem hoge niveau van rijdynamiek en precisie, iets dat we wederom hebben kunnen demonstreren op de uitdagende Nordschleife."

Nieuws
  • Mercedes-AMG