Gerucht: AMG stoft het roemruchte 73-label af

U kent ze wellicht nog: de zeldzame '73' AMG-modellen van weleer, voorzien van een gigantische V12. Mercedes-AMG lijkt van plan te zijn de reeks nieuw leven in te blazen. Oh boy!

De 73-modellen van weleer deden hun naam nog eer aan: ze gebruikten een 7,3 liter V12, dezelfde basismotor die later in de Pagani Zonda kwam te liggen. De twaalfcilinder von onder andere zijn weg naar de Mercedes SL, maar tegen zo veel decadentie (en kosten) bleken maar weinig klanten bestand. Daarom nam de 65-serie het voortouw voor wat betreft de V12 en was het gedaan met het vrij ademende blok. 

Echter, de 73 maakt mogelijk zijn terugkeer. Bij een Europees patentbureau heeft AMG de cijfers geclaimd. Het zou gaan om de aandrijflijn uit de moderne 63-reeks, die een 600 pk sterke 4.0 V8 combineert met 200 pk aan elektropower, om zo op een totaal van 800 pk en 1000 Nm uit te komen. 

De aandrijflijn komt onder andere vanaf 2019 in de productieversie van de AMG GT vierdeurs te liggen, een model dat komende maart als 600 pk-variant in Genève onthuld wordt (die de CLS Shooting Brake spiritueel opvolgt). Maar tot nu toe maakt de GT-reeks geen gebruik van cijfercombinaties, dus daar zal het waarschijnlijk niet '73' heten. Wel heeft Mercedes de combinaties 'G 73', 'GLS 73' en 'S 73' vastgelegd. De SUV's vooral voor in de woestijn, de S als ultieme sportieve luxesedan, en de GT vierdeurs op termijn als concurrent voor de Panamera Turbo S

Naast de 73-reeks heeft AMG ook '40', '50', en diverse combinaties - waaronder GLA 53 en GLB 53 - geclaimd. We zijn erg benieuwd wat dat gaat worden, want de 3.0 zes-in-lijn dwars plaatsen zal wel niet gaan gebeuren. Als het modellen worden althans, het is best mogelijk dat ze in Stuttgart last kregen van humor, en het autojournaille zitten te trollen met combinaties die nooit het levenslicht gaan zien.