Mercedes-AMG super-SUV gaat de strijd aan met BMW's XM

Het merk met de ster gaat aartsrivaal BMW achterna. Een nieuwe hypersportieve SUV moet de XM het hoofd gaan bieden. 

Mercedes-AMG gaat de strijd aan met BMW's XM

We horen van alle kanten dat het schoner en efficiënter moet in de autoindustrie. Tegelijkertijd blijft de vraag naar extreem zwaarlijvige luxe-SUVs echter onverminderd hoog. Die twee tegenstrijdige gedachten hebben geleid tot de opkomst van de gigantische hybride of elektrische supersoftroader.

Omdat zelfs binnen dat segment het nooit exclusief genoeg kan zijn er bovendien nog sportievere modellen. BMW trapte die bijzonder kleine niche al af met de afzichtelijke XM. Aan de EV-kant hebben we inmiddels al de Lotus Eletre. Beide bolides zullen binnenkort gezelschap krijgen van een corpulente Mercedes-AMG.

XM-killer

In Stuttgart en Affalterbach hebben ze kennelijk groen van jaloezie zitten kijken naar BMW's controversiële XM supertanker. Een nieuwe giga-SUV met extreem veel vermogen moet de Bimmer uit het water gaan blazen.

Zoals we inmiddels van AMG gewend zijn hoeven we niet meer te hopen op een donderende V8 in het vooronder. In plaats daarvan komt de meer dan vijf meter lange reus op een volledig nieuw elektrisch platform te staan, dezelfde basis die voor de tweede generatie GT 4-door gebruikt zal worden. De nog naamloze wagen moet de spirituele opvolger gaan worden van de GLE 63 AMG.

Mercedes-Maybach EQS SUV.

Titanenstrijd

De 1.000 pk sterke EV SUV zal niet alleen strijd gaan leveren met de XM en de Eletre. Porsche werkt immers ook al een tijdje aan een model boven de al forse Cayenne onder de codenaam K1.

In de aanloop naar het verbod op de verkoop van verbrandingsmotoren lijkt er dus een ware titanenstrijd los te barsten.

Nieuws
  • Mercedes-Benz, BMW