Toyota GR Yaris AP4 is bijna een WRC-auto

Toyota's homologatiespecial krijgt toch een echte rally-versie. Het gaat alleen niet om de absolute topklasse.

Toyota GR Yaris AP4 is bijna een WRC-auto

De Toyota GR Yaris is niet zomaar een leuke hot hatch met een aparte motor en vierwielaandrijving. De enige echte reden dat de auto bestaat is Toyota's wens om met een lichter, stijver model mee te kunnen strijden in het World Rally Championship. De driedeurs GR Yaris zou de vervanger worden van de huidige Yaris WRC, die gebaseerd is op het standaard vijfdeurs model. Door de economische fallout van de coronacrisis heeft Toyota echter de rem gezet op dat plan.

Down under

Met dank aan Australische preparateur Neal Bates Motorsport komt er alsnog een echte rally-versie van het potente gifkikkertje. Neal Bates Motorsport werkt als de motorsport arm van Toyota Australië en is al sinds 1993 actief in de sport. Dat begon destijds met de aloude Toyota Celica GT-Four. Hun nieuwste wapen is de GR Yaris AP4.

AP4

De AP4-klasse is een lokale, veel goedkopere variant van de Rally2-klasse die gebruikt wordt door de FIA. Rally2 kan gezien worden als de Formule 2 van de rallysport. Dat betekent 1.6 liter turbomotoren, vierwielaandrijving, een handgeschakelde of sequentiële zesbak, aangepaste ophanging en een relatief bescheiden aerodynamisch pakket. Over precieze vermogens heeft Neal Bates het niet, maar dankzij restrictors zal het in de GRA Yaris AP4 niet veel meer dan de standaard 261 pk zijn. Het minimumgewicht ligt op 1230 kilo.

Driecilinder

De GR Yaris AP4 is uniek in de klasse dankzij zijn aparte driecilinder. Hierdoor klinkt de auto als geen ander. Hoe dat precies klinkt kun je hieronder ontdekken. De auto komt in aanmerking voor deelname in de Australische en Nieuw-Zeelandse kampioenschappen plus het overkoepelende Asia-Pacific Rally Championship. Waar we de Toyota precies in actie kunnen gaan zien is nog niet bekend.

Autosport
  • Neal Bates Motorsport