BLMwoah: Formule 1 schaft knielmoment voor de race af 

Het roemruchte knielmoment tegen racisme mag de geschiedenisboekjes in. In 2022 zal de F1 het momentje uit het schema van het Grand Prix weekend gaan schrappen.

BLMwoah: Formule 1 schaft knielmoment voor de race af 

Het F1-seizoen van 2020 was zonder twijfel één van de meest verwarrende en chaotische in de 71-jarige geschiedenis van de Formule 1. Onder druk van de coronacrisis werd de Grand Prix van Australië op het allerlaatste moment afgeschaft, wat het startschot gaf voor een jaar vol onzekerheid en wijzigingen in de kalender.

Naast al het gesteggel rondom de Grand Prix werd de sport bovendien voor het eerst duidelijk politiek actief. De Black Lives Matter-protesten en rellen bewogen de F1 ertoe om steun uit te spreken voor de beweging. De slogan WeRaceAsOne en het uitvoerige gebruik van regenbogen dienden om de sport een inclusief en divers imago mee te geven.

BLM knielmoment

Het meest opzichtige element van de campagne was echter het knielmoment.Hierbij werden de coureurs gekleed in door de FIA-verstrekte zwarte shirts met anti-racisme leuzen en werden ze gevraagd te knielen uit respect voor de slachtoffers van raciaal gemotiveerd geweld.

Sir Lewis Hamilton gaf aan het knielmomentje een extra invulling met zijn eigen shirts, waar hij later ironisch genoeg een FIA-onderzoek voor aan de broek kreeg. Hij zou zich (net als de sport) politiek uitgelaten hebben. Shirts met een eigen politieke leuzen werden prompt verboden.

Symboolpolitiek voorbij

Vorig jaar werd de regenboog al bij het oud vuil gegooid door de F1, die het verruilde voor het groen en blauw van het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco. Na de regenboog is nu ook het knielmoment aan de beurt. Tegenover Sky Sports F1 vertelde F1 CEO Stefano Domenicali dat de sport klaar is om daadwerkelijk actie te ondernemen.

De tijd van symboolpolitiek is definitief voorbij:

"Ik denk dat het gebaar een belangrijk gebaar geweest is want we moeten iedereen respecteren, zoals altijd. Maar nu is het tijd om door te gaan en een andere actie te ondernemen."Ik denk dat het nu tijd is om gebaren te veranderen in acties. De actie is om nu de focus te leggen op de diversiteit van onze gemeenschap, en dit is de eerste stap."

Gewoon weer racen

De afschaffing van het knielmoment is goed nieuws voor de coureurs die er toch al geen boodschap aan hadden. In 2020 bleven Kimi Räikkönen, Carlos Sainz, Daniil Kvyat, Charles Leclerc, Antonio Giovinazzi en Max Verstappen liever staan.

In 2021 kwamen daar Valtteri Bottas, Esteban Ocon, Yuki Tsunoda, Nikita Mazepin en Fernando Alonso bij. Dit seizoen zullen deze coureurs er gelukkig niet meer op afgerekend kunnen worden. Zo kan de aandacht weer volledig uit naar waar we voor kijken: de racerij.

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team