Lewis Hamilton: 'Mercedes F1-wagen mag wel weer zilver'

Het tijdperk van de inclusieve 'Schwarzpfeilen' mag van Sir Lewis wel weer over zijn. Een terugkeer naar het traditionele zilver is volgens de zevenvoudig wereldkampioen een prima idee.

Lewis Hamilton: 'Mercedes F1-wagen mag wel weer zilver'

Het was naast de regenbogen, t-shirts en knielmomentjes in de F1 de grootste verandering die in de nasleep van de BLM-beweging vorig jaar: de gitzwarte auto's van Mercedes. Op aanraden van diversiteitsvoorvechter Lewis Hamilton werden de Silberpfeilen na de test op Barcelona omgedoopt tot Schwarzpfeilen. Daarmee kwam een einde aan een traditie die terugloopt tot de legendarische machines uit de jaren '30. Volgens het team werd de W11 zwart gemaakt om aandacht te vestigen op het lot minder bedeelden met een etnische of LHBTI-achtergrond.

Onverminderd inclusief

Terwijl de Formule 1 aan het begin van 2021 haastig de regenboog weer liet vallen ging Mercedes vrolijk door met de zwarte machines. Bovendien werden de wagens voorzien van 'Accelerate 25' logo's, het symbool van Mercedes' belofte om vóór 2025 tenminste 25% van het werkende personeel uit benadeelde bevolkingsgroepen aan te nemen. Als leider van de Hamilton Commission voor diversiteit en inclusiviteit klinkt dit uiteraard als muziek in de oren van Lewis.

Terug naar zilver

Met al die lopende projecten en de verminderde aandacht richting BLM lijkt de zwarte livery echter steeds minder relevant te worden. Tijdens de Grand Prix van Rusland werd Hamilton dan ook gevraagd over de toekomst van de Schwarzpfeilen. Lewis vindt het geen probleem om terug te gaan naar de traditionele kleur, aangezien veel van zijn doelen al bereikt zijn:

"Het is origineel een Silver Arrow. Toen ik vorig jaar vroeg of we de auto zwart konden maken, als symbolisch gebaar, en wat we van plan waren te doen in de toekomst wat betreft de ondersteuning [van gemarginaliseerde bevolkingsgroepen], verwachtte ik niet dat het heel lang zou duren. En toen hielden we het aan voor het tweede seizoen, wat gaaf is. Als het teruggaat [naar zilver], dan zal dat een mooie verandering zijn."

"Het houdt ons niet af van de veranderingen die we intern al aan het maken zijn, terwijl we blijven pushen voor daadwerkelijke diversiteit, zelfs in het werk met al onze partners. We hadden laatst met UBS een dag waarbij jonge kinderen met ons kwamen praten en we proberen de volgende generatie ingenieurs vanuit alle verschillende achtergronden te inspireren. We runnen een goed programma, dus [de kleur van de auto] maakt geen verschil."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1