Regenboog-Hamilton: 'F1 moet kritiek uiten op landen als Qatar en Saoedi Arabië'

De zevenvoudig wereldkampioen rijdt dit weekend naar eigen zeggen in één van de slechtste landen op het gebied van mensenrechten. Toch haalt Sir Lewis liever zijn miljoenen binnen op de baan met een regenbooghelm dan dat hij daadwerkelijk actie onderneemt. Volgens hem moeten anderen juist meer doen om de situatie in de minder diverse en inclusieve landen in het Midden-Oosten te veranderen.

Regenboog-Hamilton: 'F1 moet kritiek uiten op Qatar en Saoedi Arabië'

Sinds BLM-perikelen van vorig jaar is de Formule 1 politiek bewuster dan ooit. Regenbogen, knielmomenten en speciale anti-racisme t-shirts werden al snel doodgewone zaken.

De campagne werd met name aangejaagd door Lewis Hamilton, een fervente voorstander van het vergroten van de diversiteit, inclusiviteit en toegankelijkheid van één van de meest exclusieve en meest moeilijk te bereiken sporten ter wereld. Met zijn eigen T-shirt ontwerpen, zwarte verf op de Mercedessen en het oprichten van de Hamilton Commission timmer Lewis een aardig eind aan de weg. Hij ging daarbij zelfs zo ver dat hij van de FIA een onderzoek aan de broek kreeg.

Regenbooghelm

Uiteraard is het van binnenuit veranderen van de sport niet voldoende voor Hamilton. Hij ziet de Formule 1 als een politieke organisatie die de overheden van minder tolerante landen moet overhalen dezelfde waarden aan te hangen als hij. Daarbij wordt de term 'mensenrechten' maar al te vaak in de rondte geslingerd.

In tegenstelling tot zijn wat meer radicale medestanders is Lewis er echter niet klaar voor om hard eisen te stellen aan in zijn ogen misdadige landen als Azerbeidzjan, China, Rusland, Bahrein, Hongarije, Saoedi Arabië, en de Verenigde Arabische Emiraten. In plaats van deze landen te 'straffen' met een boycott. In plaats daarvan heeft hij voor de Grand Prix van Qatar zijn helm versierd met de "intersectionele raciale Pride Flag". Dat is de normale LHBTI-regenboog met de toevoeging van extra kleuren die voor gemarginaliseerde rassen staan.

Qatar is de slechtste

Zoals gewoonlijk zette hij zijn nieuwe kleurenschema kracht bij met een statement over de verschrikkingen in het land waar hij dit weekend op de grid staat. Volgens Hamilton is Qatar één van de slechtste landen ter wereld op het gebied van mensenrechten. De F1 zou er volgens hem alles aan moeten doen om dit bekend te maken:

"We zijn ons ervan bewust dat er problemen zijn in deze plekken waar we naartoe gaan. Maar natuurlijk wordt Qatar aangemerkt als een van de slechtste [landen] in dit gedeelte van de wereld. Wanneer sporten naar deze plekken gaan hebben ze de plicht om deze problemen aan het licht te brengen. Deze plekken moeten kritisch bekeken worden. Gelijke rechten is een serieus onderwerp."

Veel praten, weinig doen

Dat er een probleem is met de rechten van bepaalde bevolkingsgroepen in het Midden-Oosten staat buiten kijf, maar de inzet van Sir Lewis lijkt zich toch vooral te beperken tot symboolpolitiek. Concrete ideeën hoeven we van hem helaas niet te verwachten. In plaats van actie te ondernemen wil hij vooral zijn stem laten horen in de hoop dat andere 'prominente personen' hetzelfde zullen doen:

"Collectief kunnen we een grotere impact hebben. Ook al zijn er veranderingen doorgevoerd met de tijd, het is nooit genoeg, er moet meer gedaan worden. Ik weet gewon dat we als sport naar veel van deze landen gegaan zijn en onwetend zijn geweest. Niet bewust zijn geweest van de problemen in sommige van deze plekken. Dus het draait erom dat we bijleren en de sport verantwoordelijk houden en er zeker van zijn dat de sport echt iets doet [aan mensenrechten] wanneer we naar die plekken gaan."

"Dat is ongeveer waarom ik mijn stem heb laten horen. Maar nogmaals, er zijn veel slimmere mensen die verstand hebben van deze problemen en ze op de achtergrond daadwerkelijk proberen te bestrijden, maar ik denk nog steeds dat we er een spotlight op kunnen zetten en met die druk hopelijk verandering kunnen veroorzaken."

Formule 1
  • Mercedes-AMG Petronas F1 Team