'Bahrein houdt live-uitzending F1-testweek Barcelona tegen'

De eerste test van 2022 zal niet live op TV te volgen zijn. Met een flinke zak oliegeld heeft Bahrein het alleenrecht op livebeelden opgeeist.

'Bahrein houdt live-uitzending F1-testweek Barcelona tegen'

We noemen het een sport, maar de Formule 1 is toch vooral gewoon een enorm bedrijf. Net zoals bij elke andere onderneming telt er uiteindelijk maar één ding: gigantische stapels geld. Het nieuwste voorbeeld hiervan komt in de vorm van de uitzendrechten voor de eerste tests van 2022. Volgens het doorgaans goed geïnformeerde Auto Motor und Sport zullen we de eerste test namelijk helemaal niet live te zien gaan krijgen.

Beelden weggekocht

De F1 staat aan de vooravond van de grootste regelwijziging sinds 2017, waardoor iedere fan reikhalzend uitkijkt naar de eerste bewegende beelden van de ground effect-auto's. De eerste testweek staat gepland voor 23 tot 25 februari op het circuit van Barcelona.

Het verslag van de test zal zich echter gaan beperken tot samenvatting naderhand. Alleen geschreven media zal live mogen rapporteren over de gang van zaken, iets dat door de F1 afgeschilderd wordt als een gunst. De echte reden is echter nogal cynisch: de live TV-beelden zijn namelijk weggekocht door Bahrein.

Exclusieve deal

Na een debuut als gastheer van de Pre-Season Test vorig jaar heeft het oliestaatje de smaak te pakken. Van 11 tot 13 maart wordt de tweede testweek op het woestijncircuit verreden, maar volgens AMS is dat voor de lokale overheid niet goed genoeg. Het land wil profiteren van de extra aandacht die de nieuwe auto's zullen genereren door middel van een exclusief contract met F1's moederbedrijf Liberty Media.

Zo zal Bahrein de primeur krijgen van de eerste livebeelden, ondanks het feit dat er tegen die tijd al een test op zit. Of Formule 1's eigen streamingsdienst F1 TV Pro ook onder de deal valt is niet bekend, maar we gaan er vanuit dat de Bahreini's niet akkoord zouden gaan zonder absolute exclusiviteit. Als reguliere Ziggo-klant kon je volgens jaar al zo weinig zien van de F1, maar dankzij Bahrein is het nog net even wat minder geworden.

Formule 1
  • Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1 Team