Officieel: de nieuwe Formule 1-wagen voor 2022

Na de gelekte beelden van drie weken geleden hebben we eindelijk de officiële beelden van de basis van de nieuwe Formule 1-wagens.

Officieel: de nieuwe Formule 1-wagen voor 2022

We hebben er een extra jaartje op moeten wachten, maar daar is ie dan eindelijk: de eerste grote wijziging sinds 2017. Met het nieuwe concept wil de Formule 1 ironisch genoeg de schade die destijds aangericht is herstellen.

De auto's werden toen veel langer en breder en kregen breder rubber en grotere vleugels mee. De wijzigingen dienden om de auto's eindelijk weer sneller te maken dan de legendarische V10-monsters van 2004.

Red Bull RB13, 2017.

Zelfde probleem, nieuwe oplossing

De poging om de rondetijden naar beneden te jagen slaagde, maar had de nodige bijwerkingen. Door die grotere vleugels genereerden de auto's niet alleen meer downforce, maar ook een stuk meer turbulentie. Die zogeheten dirty air maakte het voor een achtervolgende auto bijna onmogelijk om bij te blijven.

Die veel smallere, maar langzamere auto's die tussen 2009 en 2016 gebruikt werden waren nou juist precies ontworpen om dit tegen te gaan. Met de 2022-auto probeert de F1 de problemen opnieuw op te lossen. Dit keer wordt er echter meer gedaan dan het monteren van vreemd geproportioneerde vleugels.

Red Bull RB5, 2009.

Ground effect

Vanaf 2022 zal de koningsklasse van de autosport weer gebruik gaan maken van een vergeten technologie. Tussen 1978 en 1982 was het toverwoord in de F1 'ground effect'. Met zogeheten venturi tunnels in de sidepods, skirts aan de flanken en hoog gemonteerde radiateurs werd de lucht onder de auto's versneld.

Zo werd een lagedruk gebied onder de auto gecreëerd, waardoor de wagen letterlijk tegen het asfalt gezogen werd. Deze methode veroorzaakte niet alleen veel minder dirty air, maar maakte de vleugels überhaupt minder belangrijk. Verschillende teams reden zelfs vrolijk rond zonder voorvleugel.

Keke Rosberg en de Williams FW08, Oostenrijk 1982.

Oude techniek in een nieuwe jas

Het klassieke ground effect-concept werd te gevaarlijke vanwege de extreem stijve ophanging die nodig was om het lagedruk gebied te behouden. Wanneer een auto in een bocht te ver overhelde kon de downforce in een keer verdwijnen, waardoor de coureur plotseling all grip kwijt was en de muur in ging.

De nieuwe auto maakt daarom gebruik van skirts die aan de brake ducts vastzitten. Zo bewegen ze met de ophanging mee en zorgen ze voor consistente downforce. Vanwege de terugkeer van ground effect konden de voor en achtervleugels versimpeld worden.

Versimpeld

Alle kleine winglets, flaps, kieuwen en andere extra elementen zijn verwijderd. De ingewikkelde bargeboards achter de voorwielen zijn ook verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor luchtgeleiders boven de wielen. De geleiders moeten in combinatie met de wielkappen turbulentie opgewekt door de nieuwe 18-inch wielen verminderen. De vloeiende lijnen zijn een duidelijk breuk met de huidige auto's.

DRS-delete mogelijk

De van achteren gezien bijna driehoekige vleugel is een van de meest belangrijke wijzigingen. Vanwege z'n gestroomlijnde vorm wordt de weinige turbulente lucht die er nog is veel hoger opgeworpen. Zo heeft de voorvleugel van een achtervolger er minder last van. De onderkant vormt meteen een deel van de uitvergrote diffuser.

Het effect van de nieuwe regels is volgens de Formule 1 zo groot dat het weglaten van de verguisde DRS-knop een optie is. De openslaande vleugel dient nu nog om de dirty air te verslaan, maar zal met de nieuwe auto's waarschijnlijk niet meer nodig zijn. Eerlijke inhaalacties zullen dus een comeback kunnen gaan maken.

De coureurs

Op Silverstone werd het fullsize model voor het eerst getoond aan de mannen die er volgend jaar hun tijd in door gaan brengen. Kampioenschapsleider Max Verstappen werd als eerste om zijn mening gevraagd: "Interessant. Het is heel anders dan we gewend zijn. Maar het aller belangrijkste is dat het het racen verbetert en daar ben ik voor. "

Lewis Hamilton sluit zich bij die lezing aan, maar voegt er nog wel even aan toe dat de nieuwe auto een flinke uitdaging vormt. De leukste reactie is uiteraard van Daniel Ricciardo: "Ik vind de achterkant mooi. Het doet me denken aan de oldschool stijl van 2008. De voorkant is minder, maar daar wen ik wel aan."

Formule 1
  • Formula 1, Red Bull Content Pool