F1 Testdag Bahrein: Verstappen derde, problemen voor Mercedes en Ferrari

De eerste sessie zit er alweer op in Bahrein. Verrassend genoeg waren geen van de grote drie aan de top te vinden.

F1 Testdag Bahrein: Verstappen derde, problemen voor Mercedes en Ferrari

Het seizoen barst dan eindelijk los. Voor het eerst dit jaar hebben we de nieuwe liveries, auto's en teams in actie kunnen zien. Zoals elk jaar gonsde de paddock van verwachtingen. Zou Mercedes dan eindelijk van de troon gestoten kunnen worden? Is Ferrari terug? Zijn McLaren en Aston Martin echt een bedreiging dit seizoen? Of komt Red Bull dan eindelijk echt terug?

Betrouwbaarheid

Het antwoord op die vragen zul je in een testsessie eigenlijk nooit krijgen. Absolute snelheid is immers niet belangrijk. We kunnen wel lyrisch gaan doen over de snelste tijd van Daniel Ricciardo in zijn nieuwe McLaren-Mercedes, of de tweede tijd van Pierre Gasly, maar waar het echt om draait is stabiliteit en betrouwbaarheid. Laten zien dat de auto een stabiel en sterk platform is om het seizoen mee in te gaan. Bij de grote drie teams leek dat echter niet bepaald het geval te zijn.

Manke Mercedes

Laten we maar beginnen met de grootste speler in het veld: Mercedes. Valtteri Bottas beet de spits af in de eerste sessie, maar kon niet verder komen dan een tiende plek op bijna vijf seconden van Ricciardo. Dat had een hele goede reden: de F1 W12 E Performance (zucht) werd al na een enkele installatieronde de pits weer ingereden. Versnellingsbak kapot. Met veertig minuten te gaan kwam de Schwarzpfeil weer op de baan. De Fin legde slechts vijf ronden af.

Falende Ferrari

Bij Ferrari ging het ook niet bepaald lekker. Charles Leclerc zat er op zich prima bij met een vijfde tijd, iets meer dan een seconde langzamer dan de McLaren. Met nog ongeveer tien minuten te gaan begon zijn motor echter te sputteren en te hakkelen op het rechte stuk. Een paar bochten later zette de Monegask zijn SF21 aan de kant, met een rode vlag tot gevolg.

Rommelige Red Bull

Voor Max Verstappen verliep de sessie een stuk beter. De Nederlander wist de derde tijd te zetten op slechts 0.042 van een seconde van Ricciardo. Een verwaarloosbaar verschil dus. De RB16B liet daarbij wat betreft betrouwbaarheid geen steken vallen. Wel waren er niet als vorig jaar problemen met de balans. Een flinke lock-up en een spectaculaire spin wezen erop dat de problemen waar Red Bull in 2020 mee kampte nog niet helemaal opgelost zijn.

Probleemloos

Voor de overige coureurs waren er geen grote problemen. Pierre Gasly legde met 74 de meeste ronden af en wist Verstappen net te snel af te zijn. Esteban Ocon in de Alpine was de laatste auto binnen een seconde van Ricciardo op plek vier. Kimi Raikkonen was in zijn Alfa zo'n vier tienden sneller dan zijn oude strijdmakker Sebastian Vettel in de Aston Martin. Williams derde rijder Roy Nissany maakte indruk door voor de Haas van Mick Schumacher te eindigen. De Duitse debutant legde in zijn VF21 slechts 15 rondes af voordat ook zijn versnellingsbak er de brui aan gaf.

Resultaten

Formule 1
  • Formula 1