Max Verstappens nieuwe strijdwapen is hier

De laatste Red Bull Honda laat zijn gezicht zien. Met de RB16B moeten Max Verstappen en Sergio Perez het de dominante Mercedessen moeilijk gaan maken.

Max Verstappens nieuwe strijdwapen is hier

Het is eindelijk zover: de onthulling van de RB16B. De auto is de eerste in de lange serie chassis van de energiedrankjesboer die een extra letter aangemeten krijgt. Zoals we weten is de auto voor zestig procent gelijk aan de auto van vorig jaar. De wijzigingen zijn vooral om aan de nieuwe aerodynamische regels te voldoen die bedoeld zijn om de zwakke Pirelli banden te sparen. Ook de livery is helaas identiek.

Laatste Honda

Naast de wijzigingen aan de vloer, diffuser en brake ducts heeft de RB16B een splinternieuwe variant van de Honda V6-hybride Power Unit meegekregen. De Honda RA621H is volledig herzien om het Japanse merk de beste kans te geven om in hun laatste jaar in de sport zo goed mogelijk te scoren. De motor was eigenlijk bedoeld voor 2022, maar is door de exit van Honda een jaar naar voren gebracht. Het blok zal tevens de basis vormen een evolutie die in 2022 onder de Red Bull Powertrains-vlag zal worden gebruikt.

Listig rijgedrag

De RB16 was een zeer lastig auto. Max Verstappen en vooral Alexander Albon konden de auto maar moeilijk onder controle houden. Vooral de achterkant van de Red Bull was instabiel en leek van tijd op tijd plotseling downforce te verliezen. Het wilde DNA van die auto zal volgens de regels voor 60% zijn weg gaan vinden in de B-versie, maar de nieuwe vloer en diffuser zouden het listige rijgedrag op kunnen lossen.

Jacht op Mercedes

De nerveuze eigenschappen van de 2020-auto maakten dat het Red Bull-team vaak te verdeeld was om een vuist te maken tegen het almachtige Mercedes. Omdat alleen Verstappen de auto echt kon pushen kwam het team op strategisch vlak tegenover twee Mercedessen vaak tekort. De toevoeging van ervaren rot en kersverse Grand Prix winnaar Sergio Perez moet hier verandering in gaan brengen. De Mexicaan moet de Schwarzpfeilen onder druk gaan zetten en ze in fouten dwingen, iets dat Albon nooit voor elkaar kreeg.

De RB16B heeft met Sergio Perez al zijn eerste shakedown achter de rug op Silverstone. Een filmdag op hetzelfde circuit met beide coureurs volgt nog, waarop de auto's verscheept worden naar Bahrein voor een driedaags testweekend vanaf 12 maart. Op 28 maart zullen we op Sakhir gaan zien of Red Bull niet weer steken heeft laten vallen tijdens het ontwikkelingsproces. Na zes jaar mogen ze die gewoonte wel eens afleren.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool