Christian Horner: 'Mercedes blijft favoriet'

Red Bull teamchef Christian Horner staart zich niet blind op de dominante overwinning van Max Verstappen in Abu Dhabi. Mercedes blijft volgens hem de favoriet voor de titel.

Christian Horner: 'Mercedes blijft favoriet'

Verrassende uitspraken vanuit het kamp van Red Bull. Voor het eerst sinds tijden begint de Thais-Oostenrijkse formatie het seizoen niet met overdreven optimistische uitspraken. Vanwege de beperkte wijzigingen aan de auto's dit seizoen is de verleiding groot om een stijgende lijn door te trekken vanaf de dominante overwinning van Max Verstappen in Abu Dhabi, maar tegenover Auto Motor und Sport tempert Christian Horner de verwachtingen.

Motorstand

Ondanks het feit dat Verstappen de Mercedessen te snel af was op een circuit waar zij in het hybride-tijdperk ongeslagen waren, blijft Horner nuchter: "De vraag blijft hoe ver Mercedes onder zijn niveau gereden heeft. Hoe veel impact heeft het gehad dat ze door betrouwbaarheidsproblemen de motor moesten terug draaien. Maar dan moet je ze nog steeds verslaan. De overwinning heeft ons goed gedaan, maar ik beng bang dat het ook aan Mercedes' motivatie heeft bijgedragen."

Half seizoen

Mercedes ontkende destijds dat de motoren teruggedraaid werden. Voor Red Bull is dat echter ook niet relevant. Een veel groter probleem is dat Mercedes al op de Nurburgring aangaf dat de ontwikkeling van de W11 lang geleden was gestopt. Terwijl Red Bull druk bezig was om de RB16 wat manieren te leren, was Mercedes dus al een tijd bezig met de W12. Zoals we van ze gewend zijn loopt Mercedes dus nog steeds ruim een half seizoen voor op hun rivalen.

Horner is zich hiervan bewust: "Ze zijn nog altijd de favoriet. Ze hadden een ongelooflijke auto vorig jaar, die in de basis ook dit jaar aan de start zal staan. Wij hebben een andere filosofie. We hebben de auto daarom ook zo lang door ontwikkeld, omdat er veel delen van de auto van 2020 overgenomen werden. En we wilden daarvan voor 2021 leren."

Wolff weet het niet

Tegenover Speedweek.com zegt Mercedes teambaas Toto Wolff dat de veranderde regels rond de vloer en diffuser toch best wel eens nadelig uit kunnen pakken voor Mercedes.

Het feit dat minimaal zestig procent van de nagenoeg perfecte Mercedes W11 meegenomen wordt naar de W12 doet daar volgens hem niets aan af: "Een drastische verandering aan de techniek is de wijziging aan de vloer, waarvan een deel afgesneden wordt. Dat dwingt een herevaluatie van het gehele concept af. Daarom kunnen we niet uitsluiten dat Red Bull Racing of Aston Martin met een betere oplossing komen."

Formule 1
  • Red Bull Content Pool