'Williams laat Mercedes vallen voor Alpine'

Het langzaamste team in de Formule 1 lijkt op koers de snelste motor van het veld op te geven. Williams zou dicht bij een partnerschap met Alpine-Renault zijn.

'Williams laat Mercedes vallen voor Alpine'

Williams Racing zit de afgelopen jaren in de hoek waar de klappen vallen. De witte bolides zijn sinds 2017 consistent met afstand de langzaamste auto's in het veld. Die slechte vorm zorgde er uiteindelijk voor dat de familie Williams er na meer dan 40 jaar de brui aan gaf.

Dorilton

Nieuwe eigenaar Dorilton Capital wil af van de stugge houding van het team en voert al de nodige wijzigingen door. Zo zal Williams bijvoorbeeld niet langer de moeite doen om hun eigen versnellingsbak te maken. Dat kostbare, tijdverslindende onderdeel wordt vanaf dit jaar gewoon ingekocht bij Mercedes.

Power partner

Volgens het Italiaanse Gazetta dello Sport zal die nieuwe deal echter geen lang leven beschoren zijn. Williams zou namelijk op het punt staan om vanaf 2022 een samenwerking aan te gaan met het kersverse Alpine F1.

Het omgekatte Renault heeft sinds het vertrek van McLaren dit seizoen geen klanten meer over voor hun Power Units. Dat betekent dat de Fransen geen partner hebben om data mee te vergaren en uit te wisselen, wat de ontwikkeling van de motoren vertraagt.

Volgens Alpine CEO Luca de Meo kan het team geen vuist maken in de Formule 1 zonder een partner. Via de nodige financiële compensatie zou moederbedrijf Renault daarom het ploeterende Williams kunnen verleiden om de dominante Mercedes-motor te laten vallen.

Opleidingsteam

Naast een partner om motoren aan te leveren zoekt Alpine ook een kweekvijver voor hun aanstormende rijderstalent. Williams zou hiervoor de enige kandidaat zijn. Aangezien Alpine vol zit met Esteban Ocon en Fernando Alonso heeft het geen ruimte over voor mannen als Christian Lundgaard, Oscar Piastri en Guanyu Zhou.

Op dit moment biedt Williams plaats aan Mercedes-junior George Russell. Mocht de deal met Alpine doorgaan dan komt het stoeltje van de Brit onder druk te staan.

Renault-revival

Mocht het contract getekend worden, dan zullen we voor de derde keer de combinatie Williams-Renault op de startlijsten zien. In de jaren 90 was het eerste partnerschap tussen de bedrijven enorm succesvol, met titels voor Nigel Mansell, Alain Prost, Damon Hill en Jacques Villeneuve. Een terugkeer naar Renault in 2012 en 2013 was minder triomfantelijk, maar bracht wel de laatste overwinning voor het team met Pastor Maldonado.

Voor 2022 lijkt het erop dat de Renault naam weer op de motorkap van de Williams zal prijken. We hopen dat ze net als in 2012 de tweede revival gaan vieren met een gave retro-livery. Die wasmachine-kleuren van de afgelopen paar seizoenen zijn we wel een beetje zat.

Een Rothmans hommage zou gaaf zijn.
Formule 1
  • Williams Racing