Ziggo Sport kan fluiten naar TV-rechten F1

Volgend jaar gaat het scherm op zwart bij Ziggo Sport F1. De zender is de 'te dure' TV-rechten kwijt.

Ziggo Sport kan fluiten naar TV-rechten F1

Voetbal en autosport gaan meestal niet samen. Kijk bijvoorbeeld maar naar de gefaalde Superleague Formula. Afgelopen zondag kwam er echter een uitzondering voorbij. Bij Veronica Inside, waar het tussen politiek en showbizz nieuws ook wel eens over voetbal gaat, heeft sportmarketeer Chris Woerts namelijk even een bommetje laten vallen.

Nordic Entertainment Group

Volgens Woerts heeft Ziggo Sport bij de onderhandelingen over een vernieuwing van de TV-licentie namelijk achter het net gevist. Liberty Media zou de rechten toegekend hebben aan de Nordic Entertainment Group, een grote speler in betaalkanalen in Scandinavië en de Baltische staten. NEG heeft de TV-rechten in Zweden en Polen al in handen, maar voegt daar nu Nederland aan toe. Via streamingplatform Viaplay en de V Sport zenders zou de medigigant F1 beschikbaar gaan maken voor Nederlandse kijkers.

Kannibalisme

De verkoop van de rechten aan Nordic Entertainment is opvallend, aangezien Ziggo voor 50% in handen is van Liberty Global, de overkoepelende organisatie waar Liberty Media onder valt. Ze lijken daarmee dus in hun eigen vingers te snijden. Het bod van de Scandinaviërs was duidelijk zoveel hoger dat het voor Liberty geen probleem was om een van hun eigen dochterondernemingen in de steek te laten.

30 miljoen

De biedoorlog tussen Ziggo, RTL, een niet nader genoemd Turks consortium en de Nordic Entertainment Group liep volgens Woerts zodanig op dat de rechten voor ongeveer 30 miljoen per jaar verkocht zijn. Nordic heeft naast de Formule 1 de rechten voor de Bundesliga en darts weten te bemachtigen. Een nieuw op te zetten sportzender gelieerd aan streamingdienst Viaplay zou plaats gaan bieden aan de nieuwe aankopen.

Overlopen

Het gemis van de live-uitzendingen van de races is al een enorm verlies voor Ziggo, maar ook randprogrammas zoals het F1 Cafe zullen onder het verlies van de rechten gaan lijden. Zonder directe toegang tot de beelden wordt het oeverloze geleuter van Kamphues en co niet veel interessanter dan het al is.

Wat er precies zal gaan gebeuren met Olav Mol en de tandarts met de oranje microfoon is nog niet bekend. Waarschijnlijk lopen de twee over naar de nieuwe rechtenhouder, zoals Martin Brundle overliep van ITV naar de BBC en weer door naar Sky Sports.

Te duur

In een tweet bevestigd Ziggo dat het niet langer mogelijk was om de TV-rechten te behouden. Zoals we zo vaak hebben gezien in de sport, bijvoorbeeld bij het Duitse RTL, zijn ze simpelweg niet meer te betalen.

Alternatieven

Mocht je de gang van zaken rond een compleet onbekende mediagigant bekend van paywall-zenders niet helemaal vertrouwen, dan heb je helaas niet zoveel opties binnen Nederland. Buiten een VPN en een illegale stream kun je een abonnement nemen op F1 TV Pro, een optie die voorheen gratis aangeboden werd in combinatie met Ziggo. Voor €8.99 per maand kun je dan live alle sessies bekijken, mét commentaar van Olav. Mocht je daar zin in hebben natuurlijk. Daarnaast krijg je toegang tot pre-race en post-race shows en kun je documentaires en races terugkijken uit het archief.

Formule 1
  • Ziggo Sport F1 via Twitter
  • Veronica Inside