'Viaplay in zwaar weer, verliest 20% abonnees'

Het gaat ondanks de recente overwinning nog steeds niet lekker met Viaplay. De Scandinavische streamingsdienst liet een verlies van maar liefst een vijfde van de abonnees noteren. 

'Viaplay in zwaar weer, verliest 20% abonnees'

Na maanden speculatie over de toekomst van de F1-uitzendrechten in Nederland kregen we vorige week uitsluitsel. Ondanks alle commerciële en financiële rompslomp zal Viaplay voor nog eens vijf jaar de Nederlandse uitzendingen gaan verzorgen.

De streamingsdienst zou een hoger bod van rivalen VodafoneZiggo afgeslagen hebben door te counteren met een gelijktijdige vernieuwing voor de deals in Scandinavië. De overwinning in de strijd om de F1 betekent echter niet dat het tij volledig gekeerd is voor Viaplay.

Viaplay F1-commentator Nelson Valkenburg.

Financiële sores

Viaplay vermeed eerder dit jaar een faillissement door een kapitaalinjectie van Franse kabelaanbieder Canal+ en het Portugese investeringsfonds PPF. De gedeeltelijke overname gaf de Scandinaviers ademruimte, maar loste niet alle problemen meteen op.

Het bedrijf maakt slechts minimale winst en is nog druk bezig een schuld van 5 miljard Zweedse kronen (zo'n 430 miljoen euro) af te betalen. Een verhoging van de abonnementsprijs van 15.99 naar 17.99 per maand moet helpen de financiële last te verlichten.

Een vijfde

De aanhoudende problemen en de onzekerheid over de toekomst van Viaplay hebben niet alleen op financieel vlak voor tegenvallers gezorgd. In de eerste drie maanden van dit jaar moest de streamingsdienst een verlies van maar liefst 20% aan abonnees noteren.

Het is nog niet duidelijk waarom een vijfde van de Viaplay-klanten nu al afgehaakt is. De geruchten rond een overname van de uitzendrechten door Ziggo, kwaliteitsproblemen en de beschikbaarheid van F1 TV (waarmee klanten al kennis kunnen maken via Viaplay) zullen allemaal een rol spelen.

Formule 1
  • NL Beeld / Proshots, NL Beeld / Regiofotografen, NL Beeld / Patrick van Emst