Bevestigd: Viaplay houdt Nederlandse F1-rechten in handen tot 2029 

Na maanden van geruchten en speculatie is de officiële bevestiging eindelijk hier: Viaplay blijft alleenheerser op de Nederlandse F1 TV-markt. 

Bevestigd: Viaplay houdt Nederlandse F1-rechten in handen tot 2029 

Het leek lange tijd faliekant mis te gaan voor Viaplay, maar de Scandinavische streamingsdienst heeft de greep op de Nederlandse TV-markt alsnog weten te versterken.

Ondanks enorme financiële en commerciële tegenslagen - inclusief een doorstart met behulp van Canal+ - heeft het bedrijf opnieuw een deal kunnen sluiten met F1-uitbater Liberty Media. Viaplay zal de komende vijf seizoenen de uitzendingen blijven verzorgen in Scandinavië en Nederland.

Troefkaart

Viaplay zou voor de Nederlandse rechten zo'n 45 miljoen euro per seizoen neergeteld hebben. Naar verluidt was dit minder dan het bod van aartsrivaal VodafoneZiggo.

De Zweden hadden echter een troefkaart achter de hand door Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken bij de deal te betrekken. Samen met het Nederlandse contract leverden die landen meer op dan het bod van Ziggo voor alleen Nederland. Liberty Media besloot daarop alsnog in zee te gaan met Viaplay.

Max uitzwaaien

Het nieuwe vijfjarige contract voor Viaplay komt bijna één op één overeen met dat van publiekstrekker Max Verstappen. De (voorlopig) drievoudige wereldkampioen is immers verbonden aan Red Bull tot en met 2028.

Gezien zijn recente uitspraken over de toekomst van de sport is de kans groot dat hij na het aflopen van dat contract in andere klasses zal gaan hobbyen. Viaplay krijgt dus de kans om de vruchten te plukken van zijn carrière, en hem uit te zwaaien. Het laatste jaar van het contract zal bij een vertrek van Verstappen echter bijzonder zwaar gaan vallen.

Formule 1
  • NL Beeld / Patrick van Emst, NL Beeld / Heukers Media