Na vijf seizoenen onder vrijwel ongewijzigde regels staat de Formule 1 aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De langverwachte ground effect auto's maken volgend seizoen na een jaar uitstel hun debuut. Het basisontwerp heeft als doel om het achtervolgen van een tegenstander makkelijker te maken en zo de strijd op de baan te verbeteren.
Norris' twijfels
Volgens McLaren-kopman Lando Norris betekent dat echter niet dat de auto's makkelijker te rijden worden. In een interview met Motorsport.com deed hij een boekje open over de simulator tests met de nieuwe wagen:
"Het is een hele andere auto om te rijden. Op een bepaalde manier rijdt hij niet zo mooi als de auto van dit seizoen. Maar ik hoop dat dat ook het geval is voor alle andere teams. En dat zullen we zien. Het heeft geen zin om te denken dat het geweldig of verschrikkelijk is."
Onafgeveerd gewicht
Alfa Romeo's technisch directeur Jan Monchaux denkt te weten waar Norris' twijfels vandaan komen. Tegenover RaceFans wijst hij het toegenomen gewicht en het totale gebrek aan extra aerodynamische hulpmiddelen aan als de hoofdverantwoordelijken voor het listige stuurgedrag van de 2022-auto.
Op de eerste plaats worden de wagens volgend jaar bijna veertig kilo zwaarder, wat het weggedrag uiteraard niet ten goede komt. Een zwaardere auto is immers een loggere auto. Het grootste nadeel is echter waar dat gewicht komt te liggen: door de grotere 18 inch wielen en stijvere banden stijgt vooral het onafgeveerde gewicht, wat de nodig uitdagingen oplevert bij het afstellen van de ophanging, aldus Monchaux:
"De banden en velgen worden veel zwaarder. Het onafgeveerde gewicht zal de wegligging ingewikkelder maken. Er zijn serieuze veranderingen wat betreft de demping. Geen nieuwe hydraulische vering, dus alle problemen rond de wegligging worden verergerd."
Minder aero controle
Het andere grote issue is het uitbannen van alle kleine flaps, strakes, flicks, ailerons en winglets door de FIA. Die talloze kleine vinnetjes en vleugeltjes liggen niet lekker op het oog, maar zijn absoluut essentieel voor de teams bij het bepalen en controleren van de aerodynamische balans. Door het verbod op de mini-luchtgeleiders hebben de teams veel minder specifieke invloed op de afstelling:
"Zelfs als we als teams heel erg creatief zijn, zullen we worstelen met het terugwinnen van de controle die we voorheen hadden op sommige specifieke aerodynamische eigenschappen. Ik denk dat wanneer auto's specifieke eigenschappen minder of over een kleiner bereik onder controle hebben dan je gewend bent met de winglets, barge boards en met de toevoeging van meer onafgeveerd gewicht en andere aanpassingen aan de regels, dat de auto's moeilijker te besturen zullen zijn."
- Formula 1, McLaren Racing