Lando Norris: 'Doorgaan op slicks was voor ons geen gok' 

De beslissing die hem zijn eerste overwinning kostte was volgens een aangeslagen Lando Norris geen wilde gok. Gebaseerd op de info die hij op dat moment had was stoppen voor inters geen optie.

Lando Norris: 'Doorgaan op slicks was voor ons geen gok' 

Het was één van de drama's van de laatste GP op het circuit van Sochi: de val van Lando Norris. Na het behalen van zijn eerste pole position op de zaterdag had de jonge Brit de beste papieren in handen om er met de winst vandoor te gaan in het voormalig Olympisch park. Nadat hij de leiding verloor aan de Ferrari van Carlos Sainz wist Norris zich uiteindelijk met superieur bandenmanagement terug te vechten naar de top, waarna een verhitte strijd met Lewis Hamilton losbarstte.

In de slotfase van de race dreigde er een flinke regenbui los te barsten, maar Lando wilde niets weten van de suggesties van zijn engineer om over te stappen op de intermediates. Op dat moment leek de overstap nog niet binnen handbereik, aldus Norris:

"Van de ene op de andere ronde veranderde alles. Het hele spel werd anders. Die laatste ronde toen Lewis de pits in ging was de slick nog steeds de band om op te zijn. Op die ronde vroegen ze' wil je naar de inter?' En vanwege de ronde die ik net gedaan had, deed ik het niet, want de slick was de juiste band."

Geen informatie

Ondanks de stellige uitspraken die we via de radio te horen kregen tijdens de race, was de beslissing om door te gaan op de slicks niet volledig te wijten aan een koppige Norris. Volgens Lando had McLaren geen idee dat de regen zo hevig zou worden. Zonder die kennis vertrouwde het team op het gevoel van hun rijder, wat uiteindelijk een fout bleek te zijn:

"Natuurlijk is het nu de verkeerde beslissing. Maar voor mijn gevoel, ik ha geen idee dat er een hoop meer regen zou komen en ik had geen manier om dat te weten tenzij ze met dat hadden verteld. Dat deden ze niet. Met de informatie die ik had was het geen gok om te doen wat we deden. Het was droog en het regende in een paar bochten. De slicks waren de juiste keuze. Dus het was geen gokken. We zaten op de beste band."

Opnieuw bekijken

Na de teleurstelling van Sochi wil Lando vooral gaan kijken naar het proces achter de problemen waar hij op de laatste paar ronden mee te maken kreeg. Norris wil duidelijk hebben hoe het kon dat McLaren totaal andere informatie had dan de andere teams:

"Het regende veel meer dan wat ik verteld werd of wat het team wist. En als ze het wisten, dan hebben ze me nog niet verteld om naar binnen te komen. Maar dit is iets dat we moeten uitpraten. We deden wat we dachten dat het beste was op dat moment en ik kan ze dat niet kwalijk nemen. Ik moet bij hun beslissing en mijn beslissing blijven en we zullen het opnieuw bekijken."

Hartverscheurend

Hoe het ook zij, de pijn van Sochi zal Lando nog wel even bijblijven. Onder droge omstandigheden had hij waarschijnlijk de Mercedes van Lewis Hamilton van zich af kunnen houden. Voor 'als' en 'misschien' koopt Norris echter niks. Hij zal even door de zure appel heen moeten bijten:

"Het is gewoon een beetje hartverscheurend. Ik heb het gevoeld dat ik alles gedaan heb dat ik kon. Zelfs toen het lastig werd aan het eind. Ik maakte een paar fouten, maar ik wist Lewis nog steeds achter met te houden en trok een beetje bij hem weg."

Formule 1
  • McLaren