McLaren wordt wanhopig: Elva 'speedster' krijgt voorruit

Het wil maar niet lukken met de Elva. Om de auto toch uitverkocht te krijgen wordt de productie opnieuw teruggeschaald en krijgt de open speedster een voorruit mee.

McLaren wordt wanhopig: Elva 'speedster' krijgt voorruit

Het gaat al een tijdje niet zo lekker met McLaren. De Britse sportwagenbouwer werd zwaar getroffen door de coronacrisis, waardoor de verkopen sterk terugliepen. Uiteindelijk was het merk zelfs gedwongen om het futuristische McLaren Technology Centre in de verkoop te doen. Dat is gelukt, maar McLaren zit nog steeds met een zorgenkindje uit de mindere periode.

Onverkoopbaar

Dat zorgenkindje heet Elva. De 815 pk-sterke gelimiteerde speedster werd in de zomer van 2019 trots gepresenteerd als de lichtste McLaren ooit gemaakt. De productie was gepland voor de tweede helft van 2020 en zou 399 exemplaren bedragen. In April werden dat er opeens 249. Met een speciale Gulf-livery en een rijtest door Lando Norris probeerde McLaren de Elva nog wat aan te prijzen, maar het mocht niet baten.

Wanhoop

McLaren lijkt de wanhoop nabij, want de speedster krijgt nu de optie van een knullig geïntegreerde voorruit mee. Een bizarre actie, aangezien het USP van de auto juist het gebrek aan een dak en voorruit was. McLaren deed zelfs de moeite om de voorkant van de auto zo te ontwerpen dat de inzittenden zo min mogelijk last zouden hebben van de rijwind. Zonder zijn gimmick is de Elva niet veel meer dan een opgevoerde 720S Spider zonder dakje.

McLaren CEO Mike Flewitt probeert er in het persbericht nog wat van te maken: "Dakloos en zonder ramen, of je nu gaat voor het voorruit-loze model met de geavanceerde AAMS technologie die een onzichtbare barrière van lucht creëert, of het de versie met voorruit voor een extra gevoel van omsluiting, dit is een roadster die zijn eigenaar beloont met de meest opwindende rije-ervaringen in de open lucht, zoals alleen een McLaren kan."

Standaard recept, bijzondere prijs

Flewitt's woorden leggen precies bloot waar het al jaren aan schort bij McLaren. Ze maken sinds 2011 al dezelfde auto volgens hetzelfde recept, maar met telkens een ander sausje: carbon monocoque chassis, omgebouwde Nissan Le Mans-motor, 7-traps DCT. De Elva met voorruit maakt dat gebrek nog eens pijnlijk duidelijk.

McLaren heeft er zelf duidelijk ook niet veel vertrouwen meer in: er zijn nog eens honderd exemplaren van de geplande productie geschrapt. Met een beetje geluk zal het bedrijf de 149 auto's van elk minimaal €1.774,745 toch kunnen slijten. Dan moeten ze hun klanten wel overtuigen dat de auto zoveel beter is dan een 720S Spider van €337.000. We hebben zo onze twijfels.

Nieuws
  • McLaren