Aston Martin V12 Speedster is tweezitter zonder voorruit (700+ pk)

Aston Martin heeft vanmorgen in het hoofdkwartier in Gaydon het doek getrokken van de V12 Speedster. Een compromisloze tweezitter zonder voorruit die in een oplage van 88 stuks naar de markt komt.

Aston Martin V12 Speedster

De V12 Speedster van Aston Martin zou op de beurs van Genève staan in een F/A-18 livery, maar door de afgelasting van de show in verband met het coronavirus ging dat niet door. In plaats daarvan koos het bedrijf er -net als veel anderen- voor om de onthulling te doen in het hoofdkwartier. Alleen Christian von Koenigsegg stond gisteren op een lege beursvloer in Genève zijn presentatie te houden.

De V12 Speedster is gebaseerd up de DBS Superleggera en de Vantage en gebruikt uiteraard ook onderdelen uit die wagens. CEO Andy Palmer noemde de auto een living show car en dat is het ook eigenlijk. Wie wil er immers een luxe V12 hebben zonder luxe? In plaats van een voorruit heb je een helm op je hoofd om geen stenen en insecten in je ogen te krijgen.

Ontwerper Miles Nurnberger zegt: "No roof or screen, a big engine, low, with broad shoulders and exaggerated and emotional styling with twin humps and the spine separating the driver and passenger. The light, low, rear end contrasts with the bold, enlarged grille, unique headlights and bonnet nostril at the front. The bonnet nostril we haven’t done in a very long time, but we’ve brought them back. It’s a neat trick visually to allow us to win some space for the V12. It creates this iconic looking vent."

Die 5,2 liter twinturbo V12 levert ongeveer 700 pk (Aston Martin heeft het officiële getal nog niet genoemd) en 753 Nm koppel. De krachten gaan via een ZF automaat met acht versnellingen door een limited slip-differentieel naar de achterwielen. Nul naar honderd kilometer per uur duurt 3,2 seconden en de topsnelheid is gelimiteerd op 300 km/u. Dat lijkt ons geen feest zonder halo en met alleen een helm op.

De 88 exemplaren zijn nog niet uitverkocht. Dus als u nu naar Gaydon belt en £765.000 overmaakt, geeft Lawrence Stroll u in 2021 persoonlijk de sleutels.