McLaren maakt Ferrari Monza-concurrent: dit is de €1,7 miljoen kostende Elva

Goedemorgen! De superrijken op aarde krijgen er weer een nieuw speeltje bij. McLaren maakt een 815 pk sterke, dak-, raam-, en stijlloze supercar in de Ultimate Series, die het op gaat nemen tegen de Ferrari Monza. Hij (zij?) heet Elva.

McLaren Elva

De Elva is een aanduiding die niet uit de lucht komt vallen: Bruce McLaren bouwde in de jaren '60 al Roadsters met dezelfde naam. McLaren noemt het een Roadster, maar eigenlijk is het meer een Speedster, omdat raamstijlen, ramen en een dak volledig ontbreken. Het is dus een auto in de traditie van de Mercedes-McLaren SLR Stirling Moss, hoewel McLaren zelf deze vergelijking zorgvuldig ontwijkt. De Britten noemen het hun 'lightest road car ever', maar een gehomologeerd gewicht volgt nog.

Motor

Onder het koolstofvezel plaatwerk huist een 4,0 liter V8, die hier maximaal 815 pk levert. 0-100 km/u gaat 'in minder dan 3 seconden', 0-200 km/u is in slechts 6,7s gepiept. Dat is sneller dan de McLaren Senna.

Zonder enige vorm van bescherming tegen de elementen zou u verwachten dat een ritje in de Elva een exercitie in het vliegenhappen wordt. Maar nee: "Helmets can be worn if preferred, but the form and sculpture of the upper cabin wraps around the driver and passenger to provide a secure environment. A fixed windscreen derivative of the car is also available for most markets as a factory option."

399 exemplaren

McLaren maakt 399 Elva's, met een vanafprijs van £1.425.000, ruim 1,6 miljoen euro. Gaat u er echter maar van uit dat de €2 miljoen-grens met behulp van McLaren Special Operations (MSO) makkelijk te slechten is. Het ding zit uiteraard vol met exotische materialen, zoals een uitlaatsysteem van Inconel en titanium.

Omdat op elke gram wordt gelet, komt de Elva standaard zonder audiosysteem, maar klanten die om de een of andere onverklaarbare reden toch muziek willen luisteren in hun volledig open McLaren, kunnen er eentje bestellen: "customers can specify a bespoke system at no additional cost. Further non-cost options include 5-Spoke Super-Lightweight forged alloy wheels in lieu of the 10-Spoke Ultra-lightweight wheels fitted as standard; track-focused Pirelli P Zero™ Corsa tyres rather than Pirelli P Zero™ tyres; and a vehicle lift system."

Rest alleen nog de vraag: dit, of een Ferrari Monza SP1/SP2?