Voorbeschouwing Mexico: Druk op Perez neemt toe voor eigen publiek

De Grand Prix van Mexico staat dit weekend op de planning. In de thuisrace van Sergio Perez is de strijd aan de top ineens bijzonder spannend geworden.

Fans uit Mexico die juichen voor Sergio Perez

De stand van zaken in de Formule 1

Zoals altijd dit jaar, blijft het ontzettend lastig om te voorspellen wat de vooruitzichten zijn van de vier topteams. Ferrari bracht als enige van de vier geen upgrades mee naar de vorige race in Austin, maar eindigde toch op plek 1 en 2. Het valt te bezien of dat trucje in Mexico herhaald kan worden.

De sterke prestatie van Ferrari betekent dat McLaren en Red Bull ineens in grotere problemen zitten dan gedacht. Lando Norris leek de afgelopen tijd een kandidaat te zijn voor de titel bij de coureurs. Doordat hij het moest doen met een vierde plek in Austin, is zijn achterstand op Max Verstappen niet alleen groter geworden, maar staat hij nu nog maar 24 punten voor op Charles Leclerc. Gelukkig voor Norris is de verwachting dat McLaren het beter zal doen in Mexico dan in Austin.

Bij Red Bull zijn de problemen nog iets groter. Verstappen staat ruim voor op Norris en hoeft zich daar niet zo druk om te maken, maar de kans is groot dat het team na dit weekend derde staat bij de constructeurs. McLaren staat inmiddels 40 punten voor op Red Bull, en Ferrari staat nog maar slechts acht punten achter op de Oostenrijkers. De upgrades van Austin lijken er in ieder geval voor gezorgd te hebben dat Red Bull weer wat steviger in de kopploeg zit.

Datzelfde idee lijkt te heersen bij Mercedes. Het raceweekend in Austin was een groot drama voor de Duitse renstal, maar het team put hoop uit de inhaalrace van George Russell. Daarom houdt Mercedes nog steeds vast aan de upgrades van dat weekend. Optimisme lijkt te heersen bij Mercedes, maar de auto blijft ontzettend onvoorspelbaar dit jaar.

Weersverwachting

Aangezien het hier om Mexico gaat, zal het geen grote verrassing zijn wat de weersverwachting is: droog en warm. In vrijwel alle sessies van dit weekend ligt de temperatuur rond de twintig graden Celsius. Dat betekent dat de auto’s en banden dus ook makkelijker op temperatuur komen.

De kans op regen is verwaarloosbaar. Op zondag in aanloop naar de race kan er nog wel wat regen vallen, maar dan hebben we het over een licht buitje dat niet al te veel invloed zou moeten hebben op de race. Ook zal er bijna geen wind zijn. Dat is vooral goed nieuws voor Mercedes, dat twee keer een auto uit zag vallen in Austin dankzij onverwacht sterke windvlagen.

Bandenstrategie

Ondanks dat bandenleverancier Pirelli waarschuwt voor hoge slijtage in Mexico, gaat het bedrijf ervan uit dat een één-stop-strategie de beste keuze is. Door de schommelingen in temperatuur langs het circuit wisselt het per sectie hoe moeilijk de banden zijn. Ook waarschuwt Pirelli voor het feit dat het asfalt in Mexico zich anders gedraagt dan op veel andere circuits. Er rijden namelijk bijna geen andere raceklassen op dit circuit, dus het asfalt is een stuk gladder dan bijvoorbeeld de racebaan in Austin vorige week of die in Brazilië, waar volgende week gereden wordt.

Alle informatie over de bandenstrategie van Pirelli. (Bron: Pirelli Motorsport)

De race

Het circuit van Mexico leent zich uitermate goed voor inhalen. De ontzettend lange rechte stukken, maar ook de vele technische bochten, nodigen de coureurs uit om op veel verschillende plekken een actie uit te proberen. Om het allemaal nog wat ingewikkelder te maken, is het circuit van Mexico ook het hoogst gelegen circuit op de kalender. Zowel mens als machine zal het zwaarder krijgen dankzij de ijle lucht.

De Grand Prix van Mexico is altijd al een prima race geweest voor Red Bull. Verstappen heeft het record van meeste overwinningen in dat land, met maar liefst vijf. In 2021 en 2022 had Red Bull zelfs beide coureurs op het podium, met in beide gevallen een derde plek voor Sergio Perez. Maar vorig jaar verprutste Perez dat, door in de eerste bocht meteen te botsen met Leclerc. Hij zal dat nu koste wat kost willen voorkomen, want een mogelijk ontslag hangt hem boven het hoofd.

Op veel plekken in het circuit, zeker in het laatste stuk, is de grip erg laag. Dat betekent dus dat de kans op ongelukken wat hoger ligt dan op andere circuits. Hou de ogen dus open tijdens de kwalificatie en de trainingen of iemand de auto de muur in slingert.