Officieel: de gelimiteerde Ferrari Monza SP1 en SP2

Gisteren brachten we u het eerste beeld en informatie over de Ferrari Monza SP1 en SP2, inmiddels heeft Ferrari zelf openheid van zaken gegeven en gelikte plaatjes gestuurd. De auto's hebben de sterkste Ferrari-V12 ooit aan boord.

De Monza SP1 en SP2 - respectievelijk een één- en een tweezits speedster - zijn de aftrap van een serie speciale auto's die onder het Icona-label gebouwd gaan worden. Het is voor Ferrari een slimme manier om een tussenweg te vinden tussen serieproductie en de SP-one-offs. De auto's, met een prijskaartje van ruim in de zeven cijfers, leveren een flinke nieuwe impuls aan de nettowinst en return on sales (RoS) van het Italiaanse merk, dat binnen enkele jaren zijn winst wil verdubbelen.

De auto's zijn gebaseerd op de 812 Superfast, en krijgen ook diens machtige 6.496 cc grote V12 mee. In de Monza's levert dit meesterwerk 810 pk bij 8.500 toeren, en 719 Nm bij 7.000 toeren. Het drooggewicht van de SP1 bedraagt (met lichtgewicht opties, want die moet je er kennelijk nog bijbestellen op een auto van twee miljoen) 1.500 kg, de SP2 is dankzij de tweede stoel 20 kg zwaarder. Volgens Ferrari zijn de auto's een hommage aan de iconische barchetta's van weleer, zoals de 166 MM (1948), en de 750/860 Monza.

De opgevoerde pastaraketten uit Maranello klaren de 0-100 in 2,9s, de 0-200 in 7,9s en halen een topsnelheid van 'meer dan 300 km/u'. Hierbij raden we u wel aan van tevoren de nekspiertjes goed te trainen, want veel bescherming tegen de wind heeft u niet. Hoewel, in de windtunnel ontwierp Ferrari een virtual wind shield, wat neerkomt op enkele aerodynamische vouwen in de carrosserie die de rijwind voor de bestuurder aftakken.

Speciaal voor de Monza maakten luxemerken Loro Piana en Berluti bijpassende kleding, want de miljonair met gevoel voor stijl wil wel graag een matchende outfit bij zijn auto die hij nooit rijdt. Opvallend is dat de baas een helm krijgt en het vrouwtje het met een baret moet stellen. Kennelijk is de gedachte hierachter dat een vriendin inwisselbaar is, maar de eigenaar van de auto niet. De Monza SP1 en SP2 zijn 4657 mm lang, 1996 mm breed, en slechts 1155 mm hoog. Ze werden onthuld tijdens Ferrari's Capital Market’s Day, waar ook de toekomstvisie voor de komende vijf jaar werd ontvouwen. Meer hierover lees u hier.

Maar eerst: plaatjes. De SP1 werd voor de gelegenheid van een klassieke race-livery voorzien(bekend van 250 GTO, en meermaals geïmiteerd op de 599 GTO en F12berlinetta), alleen het witte vlak voor het racenummer ontbreekt nog .